Voor het vrijhandelsverdrag met Canada (CETA) zijn de onderhandelingen al afgerond. Het resultaat moet nog worden goedgekeurd door in ieder geval de Europese Raad van Ministers en het Europarlement. Over het verdrag met de VS (TTIP) wordt nog onderhandeld.

De NAV pleit ervoor om landbouw buiten de verdragen te houden, vanwege onder andere het ongelijke speelveld, dat door de verschillen in productievoorwaarden tussen de EU en de VS en Canada zal ontstaan. Verder vindt de NAV voedselproductie, voedselveiligheid en voedselzekerheid veel te belangrijk om helemaal aan de vrije markt over te laten. De uitkomst is nog erg onzeker, wel is er toenemende maatschappelijke onrust over het landbouwdossier.

Geschillen
Verder is er veel onrust over het speciale tribunaal waar grote bedrijven die vinden dat hun (toekomstige) winstverwachtingen worden geschaad door overheidsbeslissingen staten kunnen aanklagen (ISDS). Om aan de kritiek tegemoet te komen is de Europese Commissie met een nieuw voorstel gekomen, het Investment Court System (ICS). De maatschappelijke organisaties die grote bezwaren tegen ISDS hebben, stellen dat de nieuwe voorstellen niet aan hun bezwaren tegemoet komen. Het principe dat buitenlandse bedrijven, buiten de normale rechtsgang om, via een tribunaal de staat kunnen aanklagen blijft bestaan. Het maatschappelijke debat hierover zal dus voorlopig nog wel doorgaan. De ‘oude’ ISDS-clausule staat trouwens nog in het CETA-verdrag.

Actiedag 10 oktober
Een coalitie van milieuorganisaties, de FNV en vele andere maatschappelijke organisaties (o.a. NAV en NMV) organiseert op 10 oktober in Amsterdam een manifestatie tegen het vrijhandelsverdrag TTIP onder het motto: ‘Sla alarm tegen TTIP’. Voor meer informatie zie: www.StopTTIP.nl. Op en rond 10 oktober zullen er in meer Europese steden dergelijke manifestaties plaats vinden. Onder andere zullen er van 15 t/m 17 oktober marsen worden georganiseerd vanuit diverse Europese landen eindigend in Brussel.

NAV, 3 oktober 2015