Vooruit Boeren
Het bedrijf in de benen houden is een ambitie van de meeste akkerbouwers. Maar: hoe hou je het bedrijf in de benen? Het is laveren tussen kansen en bedreigingen. Een nog mooiere ambitie is: vooruit boeren. In de vooruitversnelling de toekomst tegemoet. Maar hoe doe je dat, vooruit boeren? Deze winter besteedt de NAV extra aandacht aan ’Vooruit Boeren’ als antwoord op eurocrisis, lage prijzen en andere ellende.
Met z’n allen in depressie vervallen, helpt ons als akkerbouwers niet vooruit. Van achteruit kijken kunnen we leren. Op die manier kan het ons helpen vooruit te komen. Een vruchtbare bodem, nu en straks, kan ons vooruit helpen, helpt ons het bedrijf in de benen te houden. Voor een grijpstuiver onze met zorg geteelde producten meegeven, brengt ons in mineur. De beste prijs uit de markt halen, kan ons vooruit helpen. Tenminste als die prijs ook een faire kostendekkende prijs is. En natuurlijk kan het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid ons vooruit helpen. We hebben er een haat-liefdeverhouding mee. We kunnen niet zonder, we willen niet zonder. Het GLB zou ons vooruit kunnen en moeten helpen.
Bodem, prijzen en GLB zijn de drie onderwerpen die de NAV aan de orde stelt bij het thema ‘Vooruit boeren’. Werkt u mee aan ‘Vooruit boeren?’ Op uw eigen bedrijf en samen?
De vruchtbare bodem
Nu investeren in bodemvruchtbaarheid om nu en op langere termijn te kunnen oogsten. Organische stof in balans, mineralen aan- en afvoer in balans, water binden en aan- en afvoeren, weerbaarheid tegen ziekten en plagen en een goede structuur van bouwvoor en ondergrond. De kost gaat voor de baat uit. Echter: Op korte termijn overleven als de prijzen laag zijn, brengt investeren in de vruchtbare bodem in gevaar. Voor duurzaam bodembeheer zijn dus faire prijzen onmisbaar!
De beste prijs uit de markt
Slim onderhandelen en goede afspraken maken. Zo kan ieder van ons op eigen kracht proberen de beste prijs uit de markt te halen. Als het goed is kent ieder van ons z’n eigen kostprijs en weten we via saldovergelijking welk bouwplan het meest profijtelijk is. Daarbij moet je vanzelfsprekend rekening houden met voldoende vruchtwisseling met het oog op een duurzaam bodembeheer. Slim onderhandelen over de prijs helpt ons echter niet vanzelfsprekend vooruit. Voorwaarde voor een goede prijs is een balans tussen vraag en aanbod waarbij de markt ook een kostendekkende prijs oplevert. ‘Genoeg is Beter’ is de leidraad voor een faire kostendekkende prijs.
Uit Brussel met lof
GLB 2014-2020, Gewoon Lekker Boeren in de periode 2014-2020. Er komt veel op de akkerbouw af. Brussel wil de toeslagen ontkoppelen en overgaan naar een flat rate, de toeslagen vergroenen en de suikerquotering afschaffen. Willen we vooruit boeren dan zullen de EU-plannen flink aangepast moeten worden en zal de overgang in Nederland naar de flat rate stapsgewijs moeten gebeuren. Helaas zullen we de komende jaren afhankelijk blijven van toeslagen voor onze inkomensvorming. Het wordt dus ‘Vooruit boeren’ met de onmisbare toeslagen. Hoe de toeslagen worden ingevuld bepaalt of het GLB ons vooruit helpt.
Vooruit boeren: Denk mee, praat mee
In december en januari organiseert de NAV bijeenkomsten met het thema ‘Vooruit boeren’. Hier wordt informatie gegeven over de onderwerpen bodem, prijs en GLB. De NAV nodigt u van harte uit om mee te denken en mee te praten. Daarnaast verzoeken we u uw suggesties voor ‘Vooruit boeren’ schriftelijk of per e-mail door te geven aan de NAV.
We leggen drie vragen aan u voor:
- Welke suggesties hebt u voor het verbeteren van de kwaliteit van de bodem?
- Hoe zouden we faire, kostendekkende prijzen kunnen realiseren? Wat vindt u van gezamenlijke verkoop en areaalplanning via een telersvereniging?
- In hoeverre bent u het eens met de voorstellen van de NAV voor de stapsgewijze overgang naar een flat rate? En hoe zou u de vergroening van de toeslagen ingevuld willen zien?
Uw reactie kunt u sturen naar NAV, Groeneweg 62, 4759 BB Noordhoek, e-mail info@nav.nl
NAV, 10 december 2011