De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) heeft met instemming kennis genomen van de landbouwvisie van Eurocommissaris Hansen. De NAV ziet in het hele document erkenning van het belang van behoud van voedselproductie en aandacht voor het gemiddeld 60% lagere inkomen van boeren in vergelijking met de rest van de maatschappij.

Hansen stelt als doel dat in 2040 het agro-voedselsysteem aantrekkelijk, competitief, toekomstgericht en eerlijk moet zijn voor de huidige en toekomstige generaties. Oplossingen moeten worden bereikt in goede samenspraak met de landbouwsector. Daar zijn wij het grondig mee eens.

De oplossingen die worden genoemd komen voor een groot deel overeen met de speerpunten van de NAV. Belangrijkste is wel dat Hansen een verbod wil op import van producten die behandeld zijn met gewasbeschermingsmiddelen die in de EU verboden zijn. De NAV pleit al jaren voor zo’n gelijk speelveld dus wij zijn zeer verheugd dat dit nu echt beleidsvoornemen is!

Een ander belangrijk punt is het plan om te verhinderen dat gewasbeschermingsmiddelen worden verboden zolang er geen alternatieven zijn, om te voorkomen dat hele teelten verdwijnen. Dit is precies wat wij ook in een brief aan minister Wiersma recent hebben voorgesteld.

Ook andere oplossingen komen overeen met onze punten. Een verbod op inkoop onder kostprijs wordt onderzocht. Het GLB als inkomensondersteuning blijft behouden, hoewel meer toegespitst op waar die ondersteuning echt nodig is en waar boeren echt bijdragen aan voedselzekerheid. Hansen wil ook de wetgeving rond nieuwe veredelingstechnieken vlottrekken, gericht op spoedige goedkeuring. Naast koolstofcredits moeten er ook natuurcredits komen. Er wordt gekeken naar meer mogelijkheden voor boeren om zich te verzekeren tegen misoogsten. Boeren worden beschouwd als ondernemers die ons van voedsel voorzien en die niet moeten worden geconfronteerd met onnodige bureaucratische rompslomp. Eens!

De NAV steunt ook de verklaring dat de landbouw zoveel mogelijk binnen ecologische grenzen moet werken, maar dat voedselproductie altijd wel enige impact zal hebben. Hansen ziet de landbouw als deel van de oplossing en niet als deel van het probleem. Mede daarom wil hij ook actieve ondersteuning van jonge boeren en ruimte voor soepele bedrijfsovername. Alleen daarmee blijft Europa’s voedselvoorziening in stand. Hij ziet daarbij geheel terecht ook een rol voor de hele keten inclusief de consument, die mag vertrouwen op voldoende en gezond voedsel, maar wel geproduceerd tegen een eerlijke en redelijke prijs voor de boer.

Al met al ademt dit stuk een toon van samenwerking om de landbouwsector toekomstbestendig te maken en daarmee de voedselproductie veilig te stellen, bínnen ecologische grenzen, met enthousiaste boeren die worden gewaardeerd. Dit is een grote omslag ten opzichte van de Green Deal, waar de vergroening vooral ten koste van de landbouw van bovenaf werd opgelegd.

Niet alle plannen zijn al heel concreet, maar de NAV is zeer positief over de grote lijnen en de toon van dit document. We kijken met belangstelling verdere uitwerking tegemoet.