Aandacht voor Europees veevoer positief
‘Meer gebruik van ruwvoer en in Nederland of Europa geproduceerde voedergewassen is belangrijk.
Dit leidt tot minder vervuiling en vergroot tevens de afzetkansen voor de Europese akkerbouw, waardoor er minder Europese akkerbouwgewassen op de wereldmarkt worden gedumpt.’ Dit staat in ‘Boeren met toekomst’. Dat is een uitgave van Milieudefensie, een toelichting op het zogenaamde burgerinitiatief om de intensieve veehouderij te hervormen. Het burgerinitiatief van Milieudefensie wordt door de Tweede Kamer behandeld. De NAV heeft Milieudefensie en de Tweede Kamer laten weten deze passage over veevoer te ondersteunen.
Ontwrichtend
De NAV wijst er in haar brief op dat een groot manco van het Europees landbouwbeleid, een belangrijke motor is en is geweest voor de groei van de intensieve veehouderij. Het zogenaamde gat van Rotterdam, het heffingsvrij toelaten van graanvervangers gaf de veehouderij in de buurt van havens een concurrentievoordeel.
Het hier gedumpte maisglutenvoermeel uit de VS verdrong Europees graan uit het veevoer en droeg zo bij aan het vastlopen van het Europees graanbeleid midden jaren tachtig.
De NAV wijst ook op de ontwrichtende gevolgen van het vrij moeten toelaten van olie- en eiwithoudende zaden: de EU produceert maar ongeveer 30% van haar consumptie zelf.
Dat de EU technisch heel goed in staat is in haar behoefte te voorzien illustreert de NAV in haar brief met het voorbeeld van voererwten en veldbonen in Nederland. Midden jaren ’70 beleefde de wereld een eiwitcrisis, versterkt door een exportstop van de VS. Als reactie daarop besloot de EU de eigen eiwitvoorziening te stimuleren met een premie voor de verwerkende industrie bij gebruik van Europees eiwit. In Nederland leidde dat tot een groei van het areaal veldbonen en voererwten tot ruim 40.000 ha. Voor kwekers was investeren in die gewassen weer interessant waardoor er in rap tempo betere rassen kwamen. Die ontwikkeling werd abrupt afgebroken doordat de EU om handelspolitieke redenen onder druk van de VS de steunregeling weer afbouwde. Daardoor daalde het areaal peulvruchten in Nederland naar nul.
NAV, 4 juni 2007