Wies Borm, 52 jaar, NAV-lid van het eerste uur, uit Lelystad is al jaren actief in meerdere samenwerkingsverbanden. Een samenwerking voor de teelt van spruiten en een voor het rooien van aardappelen en uien.

Wies vertelt enthousiast over de veelzijdige samenwerking, met drie collega’s uit de buurt bij de spruitenteelt. Ieder jaar hebben we ongeveer 40 ha spruiten. Samen hebben we de spruitenplanter, -plukker en -sorteerder. De verdeling is zo dat een collega de leiding heeft, de ander is de man van het sorteren, weer een ander onderhoudt de connecties naar buiten en ikzelf ga vooral over aanschaf etc. van de machines. Voorop staat dat ieder voor alles verantwoordelijk is, maar de verdeling van de werkzaamheden is gebaseerd op het gebruik van ieders kwaliteiten. Voor deze samenwerking is wel het een en ander op papier gezet, maar de wil om goed samen te werken zegt meer dan de papierenafspraken.

Gewoon doen
De samenwerking voor het rooien van aardappels en uien heb ik met mijn zus en twee collega’s die biologisch boeren. Deze samenwerking is ontstaan in de jaren 90 toen er nogal veel natte najaren waren. We konden toen samen een axiaalrooier kopen en dat was het begin van deze samenwerking. Op de hoek van de krant was het snel uitgerekend, ‘gewoon doen’. De biologische boeren rooien eerder dan de gangbare boeren en dat werkt in deze samenwerking juist erg goed. De kosten worden per ha verrekend. Dat werkt prima.

Blindelings vertrouwen
Voor beide samenwerkingen geldt dat je iets met elkaar moet hebben om alles goed te laten verlopen. Iedereen moet zich gekend en erkend voelen in zijn werk. Dan komen ieders kwaliteiten het beste naar voren. Het is ook zo dat jezelf de dingen soms anders zou doen, maar dat wil niet zeggen dat je collega het niet goed doet. Dat moet je kunnen respecteren. Tevens is het zo dat je moet kunnen toegeven dat jezelf ook fouten maakt, m.a.w. je hebt zélf ook niet altijd gelijk. Verplaats je eens in de gedachten van een ander, wees niet achterdochtig. Je moet elkaar blindelings kunnen vertrouwen. Samenwerking heeft natuurlijk financiële voordelen. Je draait voordeliger met je machines en manuren, waardoor de kostprijs lager wordt.

Eerlijk
Heel duidelijk is bij meningsverschillen: uitpraten, excuus accepteren en verder gaan. Als je dat niet kunt, dan moet je stoppen met de samenwerking! Als er wrijving ontstaat, is dat meestal over kleine dingen. Het allerbelangrijkste vind ik: eerlijk zijn in wat je doet en zegt. En uitspreken als het je niet aanstaat. Geen wantrouwen hebben en niet het laatste dubbeltje willen hebben. Nadelen van de samenwerking? Wat ik terugkrijg is vele malen meer dan wat ik inlever!

NAV, 19 december 2007