Derogatie niet over de rug van akkerbouw
De Staat neemt de laatste tijd met ogenschijnlijk gemak het roer in handen in de financiële wereld en de meesten zijn het volledig eens met deze bemoeienis. Sterker nog, vanuit andere hoeken zoals de huizenbranche wordt ook al om hulp geroepen. Overheidsbemoeienis is niet meer vies en plots vrijwillig en gewenst. In de akkerbouw is het omgekeerde het geval. Onze producten moeten het op de vrije markt redden, terwijl het ondernemerschap in rap tempo genationaliseerd wordt. In het bijzonder bij het mestbeleid wordt dit steeds duidelijker.
Langzaamaan wordt de administratieve druk in het mestbeleid verplaatst en opgevoerd van de productiezijde naar de gebruikerskant. Het praktijkbemestingsadvies wordt gekaapt en tot wet verheven onder de noemer gebruiksnorm en vervolgens categorisch verlaagd. Voldoe je daarna als ondernemer niet meer aan de definitie van Goede Landbouwpraktijk, indien je je gewassen bemest volgens advies, maar iets boven de norm, dan ben je zwaar in overtreding met alle gevolgen van dien. Wij als NAV merken dat steeds meer akkerbouwers deze bemoeienis goed zat zijn.
De laatste tijd heeft de NAV zich wederom ingezet om het tij te keren. Een gezamenlijk manifest met de ZLTO en anderen, inbreng via Telen met Toekomst en gelobby bij de politiek en LNV. Verder is er via het Productschap Akkerbouw samen met LTO akkerbouw en de NAV een onderzoek gestart om de mogelijkheden te verkennen, waar we het mestbeleid juridisch aan kunnen vechten. Bijvoorbeeld het feit of het terecht is om heel Nederland als kwetsbaar gebied aan te merken. Derogatie niet over de rug van de akkerbouw! Wij blijven vechten, uw inbreng is van harte welkom.
NAV, 30 oktober 2008