Met het besluit van de Europese Landbouwraad om per 1 juli 2009 de interventie nagenoeg af te schaffen is alweer een marktinstrument overboord gegaan.
De braak was al op nul gezet. Bij een overschotsituatie binnen Europa zit er vanaf volgend jaar praktisch geen bodem meer in de graanprijs. Wat de NAV vreesde is gebeurd: de EU ministers zetten ook deze paraplu bij het oud-vuil. Wel bestaat nog het marktinstrument importheffing, waardoor de Europese akkerbouw niet volledig overgeleverd hoeft te worden aan de goedkope importen van de wereldmarkt.
Al met al wordt duidelijk dat er niet op een eerlijk inkomen voor akkerbouwers wordt gestuurd. Boereninkomens worden nog meer ondergeschikt gemaakt aan de belangen van handel en andere sectoren.
De Europese Commissie vaart daarmee een koers die tegenovergesteld is aan wat grote landen als China, India en Rusland op dit moment doen. Deze landen tuigen hun landbouwbeleid op naar het ‘Mansholtmodel’ met een interventieprijs van € 180,– in China. Zij zien de noodzaak in van een sterke plantaardige sector die de basis vormt voor voldoende en veilig voedsel en vernieuwende non-food toepassingen. De NAV blijft stelling nemen voor een rechtvaardig landbouwbeleid in Europa met faire prijzen.

NAV, 8 december 2008