Het doel van de KRW is om al het oppervlaktewater en grondwater in de hele EU te verbeteren. Uiterlijk 2027 moeten de doelstellingen bereikt zijn. Het water moet chemisch en ecologisch in goede toestand zijn. De NAV roept u op om op uw hoede te zijn.

Brief zoals die door de NAV is verstuurd naar alle 27 waterschappen en hoogheemraadschappen in Nederland.

Noordhoek, 12 februari 2009

Betreft: zienswijze waterbeheerplan

Geacht bestuur,

Graag maakt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) gebruik van de geboden mogelijkheid te reageren op het waterbeheerplan van uw organisatie. Onze zienswijze dienen we in op verzoek van en namens de bij de NAV aangesloten akkerbouwers in uw werkgebied.

Allereerst stellen we vast dat het voor de individuele agrariër vrijwel niet mogelijk is zich een goed oordeel te vormen over de waterplannen die over Nederland zijn uitgestort. We doelen op de Kader Richtlijn Water, het Nationale Water Plan, de stroomgebiedbeheerplannen, het Beheer- en Ontwikkelplan voor de Rijkswateren, de provinciale waterhuishoudingsplannen of omgevingsplannen, het waterbeheerplan van uw waterschap en de gemeentelijke waterplannen. We wijzen u erop dat de totale water plannenmakerij vrijwel niet te overzien valt, dat we vrezen dat Nederland een chaos aan het creëren is boven op de Brusselse en Haagse regelgeving, dat dit de harmonie niet ten goede komt en dat het uiteindelijk zal leiden tot veel onvrede en verzet in uw regio. Tegen deze achtergrond willen we een aantal punten onder uw aandacht brengen met het verzoek uw waterbeheerplan aan te passen.

1.Wij onderschrijven het doel van de Kader Richtlijn Water, namelijk het verbeteren van de waterkwaliteit in de EU;

2.Door de overdosering van waterplannen is boer en burger het overzicht kwijtgeraakt waardoor ook een goede beoordeling van een en ander vrijwel onmogelijk is. Wij verzoeken u alles dat verder gaat dan de Brusselse en Haagse regelingen uit uw plan te schrappen;

3.Voor de door agrariërs te leveren groene (o.a. bufferstroken) en blauwe diensten (o.a. waterberging) dient een reële vergoeding/beloning te worden gegeven, dat wil zeggen een vergoeding ter hoogte van kostprijs van de geleverde groene en blauwe diensten plus een risico-opslag of ondernemersmarge. We verzoeken u duidelijkheid te verschaffen over de reële vergoeding voor groene en blauwe diensten;

4.We hebben begrip voor het streven naar ecologische zones langs beken en andere waterlopen. Echter de daarmee samenhangende spuit- en bemestingsvrije bufferstroken hebben consequenties voor de bedrijfsuitoefening van agrariërs. Wij zijn van mening dat de meerkosten en de opbrengstreducties vergoed dienen te worden. Ze dienen te vallen onder de vergoeding voor groene en blauwe diensten;

5.De onkruiddruk op een perceel vanuit de hiervoor genoemde bufferstroken neemt toe, zodat gewasbescherming op het perceel meer aandacht vraagt. We verzoeken u aan dit punt aandacht te schenken;

6.Het streven naar flexibel peilbeheer met een hoger waterpeil in de zomer om verdroging te voorkomen, kunnen we onderschrijven. Echter de risico’s van een te hoog water nemen hierdoor ook toe. We verzoeken u in uw waterbeheerplan vast te leggen dat het waterschap de inspanningsverplichting voor voldoende afvoercapaciteit op zich neemt waardoor wateroverlast in het groeiseizoen wordt voorkomen en dat eventuele schade volledig wordt vergoed.

7.In tegenstelling tot de nitraatrichtlijn (duidelijke cijfers < 50 mg. Nitraat in grondwater) is de KRW nogal vaag. Wat is goede waterkwaliteit of een goede ecologische toestand. We moeten ons beperken tot Europese regelgeving (nitraatactieprogramma’s) en GWB beleid. Hier is al een geweldige slag geleverd zowel in kwantiteit als kwaliteit van toediening. Aanvullende eisen in het waterbeheerplan vinden we ongewenst.

8.Het opnieuw laten meanderen van watergangen is vanuit landbouwkundig gebruik niet gewenst. We verzoeken u het meanderen te heroverwegen en zoveel mogelijk te beperken.

Wij vertrouwen erop dat u de door ons aangedragen punten serieus in afwegingen zult betrekken en het zal leiden tot het boervriendelijker maken van uw plan waardoor het draagvlak kan groeien in plaats van dat het verzet oproept.

Met vriendelijke groet

Nederlandse Akkerbouw Vakbond

Hanny van Beek-van Geel (voorzitter)