De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) is de ongelijke behandeling van de aanwending van mest in gras en graan zat en wil een gelijke behandeling. Bij minister Verburg heeft de vakbond aangedrongen op een vergelijkingsproef onder identieke condities.

In tarwe moet de mest in de grond in sleufjes niet breder dan 5 centimeter. Op grasland moet dit ook, maar mag het ook op de grond in strookjes van maximaal 5 centimeter breed en minimaal 15 centimeter uit elkaar, waarbij het gras zijdelings wordt weggedrukt. Waarom dit verschil tussen gras en graan? Op deze vraag probeert de NAV antwoord te krijgen van LNV. Al jaren doet Wageningen Universiteit in opdracht van LNV ammoniak meetproeven in gras en tarwe bij verschillende toedieningstechnieken en het lijkt erop dat des te meer men meet, des te minder men weet. Vooral de weersomstandigheden ten tijde van en na het moment van aanwenden zijn debet aan grote variaties in emissies, niet het soort vegetatie (gras of tarwe). Er zijn evenveel uitkomsten die pleiten voor een strengere regelgeving in gras als dat er proeven zijn die aantonen dat het meevalt met de emissiewaardes in tarwe. De NAV pleit voor een objectieve vergelijkingsproef met als enige variabele de vegetatie gras en tarwe, naar de ammoniakemissie. Het moet gaan om identieke condities (perceel, tijdstip en aanwendingstechniek) voor gras en tarwe, zodat er een door gedegen onderzoek onderbouwde keuze gemaakt kan worden voor een ongelijkwaardige of een gelijkwaardige behandeling van gras en graan.

Alleen als uit de proef blijkt dat grasvegetatie duidelijk beter scoort dan tarwevegetatie wat betreft emissie, is de huidige ongelijke behandeling ten nadele van tarwe te rechtvaardigen. Blijkt de emissie gelijk of nagenoeg gelijk dan stellen we voor gras en tarwe gelijk te behandelen en ook in graan toe te staan dat de vloeibare mest net als in gras op de grond gelegd mag worden. In dat geval komt een groter areaal bouwland in aanmerking om ook in het voorjaar te bemesten met dierlijke mest in plaats van met kunstmest. Immers men kan met lichtere machines het land op, het vraagt minder trekkracht en de vegetatie wordt niet beschadigd.

NAV, 19 februari 2009