UPG gaat aardappeltelers werven in heel Vlaanderen
De in oprichting zijnde United Potato Growers of Belgium start maandag met de eerste van een twaalftal vergaderingen in heel Vlaanderen om aardappeltelers warm te maken voor een vrijwillig systeem van aanbodbeheersing.
Boeren in België, Nederland en Frankrijk willen op die manier overproductie voorkomen.
‘Aangezien Europa alle marktregulerende instrumenten overboord gooit, is het tijd voor een mentaliteitsverandering onder de boeren. Samenwerking en solidariteit zijn belangrijker dan ooit’, zegt UPG-verantwoordelijke Guy Depraetere. De komende weken wil hij honderden aardappeltelers overtuigen om zich achter de doelstellingen van de United Potato Growers te scharen.
‘De krachtenbundeling moet in de eerste plaats leiden tot een betere marktkennis. Die moet ons vervolgens toelaten om het aanbod veel beter af te stemmen op de vraag, zowel preventief als na de oogst. Dat is belangrijk, want een overproductie van één procent doet de prijs met zes procent dalen’, weet Depraetere, die ervan overtuigd is dat een sterkere marktpositie van de boeren zal leiden tot betere contractprijzen en evenwichtige receptievoorwaarden.
‘De landbouwers moeten de verkoop van hun producten veel nadrukkelijker in handen nemen. Europa heeft dit goed begrepen aangezien de jongste bijsturing van het EU-landbouwbeleid het mogelijk maakt om telerverenigingen op te richten met als doel het aanbod af te stemmen op de vraag. Vroeger was dat onmogelijk’, zegt Depraetere. Hij hoopt voldoende leden te werven om greep te krijgen op zo’n dertig procent van het aardappelareaal in Vlaanderen.
Leden van de United Potato Growers zullen informatie uitwisselen over hun plannen inzake de aardappelteelt. ‘Maar als we een oproep zullen lanceren om het areaal bijvoorbeeld met tien procent in te krimpen, gaan we zeker geen controleurs op pad sturen’. In Vlaanderen heeft het ABS zich van bij de start achter het initiatief geschaard. Depraetere hoopt ook Boerenbond over de streep te trekken. Eerder heeft hij ervoor gezorgd dat de Waalse landbouworganisatie FWA toehapte. Ook met Franse boerenorganisaties werden verregaande contacten gelegd.
In Vlaanderen bedroeg het aardappelareaal in 2007 ruim 41.000 hectare. De vroege aardappelen vertegenwoordigen meer dan een kwart van dat areaal. Met een aandeel van 69 procent blijft het bintje nog altijd de meest geteelde variëteit. De Vlaamse aardappelen zijn goed voor een productiewaarde van ongeveer 217 miljoen euro.
Meer informatie: Guy Depraetere, gsm 0475/32 69 36
NAV, 2 februari 2009