De NAV heeft zich altijd geestverwant gevoeld van Via Campesina. Het recht op voedselsoevereiniteit, het voornaamste streven van het internationale netwerk van boerenorganisaties, komt overeen met de NAV-visie op landbouwbeleid: kostendekkende prijzen, recht op bescherming van de eigen markt en geen inkomens- of exportsubsidies. Sinds een jaar is de NAV aangesloten bij Via Campesina.
De Europese afdeling van Via Campesina liet tot voor kort geen andere leden toe. Sinds een jaar doet ze dat wel en de NAV heeft zich aangesloten. NAV-er Joop de Koeijer is inmiddels in het bestuur gekozen. Dat bestaat verder uit: een Noorse, een Zwitser, een Française, een Fransman en twee Spanjaarden. Van Via Campesina Europa zijn 25 organisaties uit 18 Europese landen lid. De Oost-Europese landen zijn nauwelijks vertegenwoordigd. De diversiteit is groot: van een organisatie van Schotse herders met 300 leden tot een Spaanse organisatie (COAG) met 50.000 leden. De diversiteit brengt ook verschillen in standpunten met zich mee. Zo is voor de meeste Zuid-Europese organisaties de strijd voor het behoud van kleine bedrijven een belangrijk punt.

Adviesraden
Bij een beoordeling van een jaar lidmaatschap heeft de NAV vastgesteld dat de overeenkomsten belangrijker zijn dan de verschillen. Voor Via Campesina Europa is zichtbare aanwezigheid op de klimaattop die eind dit jaar in Kopenhagen wordt gehouden, één van de speerpunten. Gesleep met voedsel is immers een gevolg van verkeerde landbouwpolitiek. Binnenkort komt er ook een campagne op Europees niveau voor meer teelt van eiwitgewassen.
Via Campesina is vertegenwoordigd in de adviesraden van de Europese Commissie. Dergelijke raden zijn er per product en per thema zoals ‘kwaliteit’ of ‘milieu’. Voor de NAV is rechtstreekse toegang tot de adviesraden voor graan en suiker natuurlijk interessant. Joop de Koeijer is hierin de vertegenwoordiger vanuit Via Campesina.

NAV, 7 maart 2009