Beter landbouwbeleid in plaats van geld rondpompen
Minister Bos vindt dat Europa moet stoppen met de landbouwsubsidies. Hij noemde het ‘het rondpompen van Europees geld’. Volgens hem kunnen lidstaten heel goed zelf bepalen hoe ze hun boeren en arme regio’s ondersteunen. De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) vindt het stoppen met landbouwsubsidies een prima idee als tegelijkertijd het Europees landbouwbeleid wordt verbeterd. Met een beter Europees landbouwbeleid zijn boeren en consumenten beter af.
De akkerbouwvakbond deelt de mening van Bos dat de landbouwsubsidies in feite het rondpompen van geld is. De toeslagen zijn ingesteld na 1992 om binnen de EU de prijzen voor landbouwproducten te kunnen verlagen. Deze prijsverlaging werd met toeslagen aan bedrijven gecompenseerd zodat boeren kunnen blijven produceren en de voedselveiligheid blijft gegarandeerd. Het geld wordt gedeeltelijk rechtstreeks aan boeren betaald. Een ander gedeelte aan bedrijven die landbouwproducten verwerken, waardoor zij een hogere prijs aan de boeren uit kunnen betalen. Voor de belastingbetaler en boer is het een ondoorzichtig systeem. Bovendien wordt door de bedrijfstoeslagen de inkoopprijs van landbouwgrondstoffen voor de verwerkende industrie kunstmatig laag gehouden.
Het idee van Bos om de inefficiënte en ondoorzichtige subsidies dan maar nationaal te gaan bepalen, vindt de NAV een slecht plan. Het is goed dat we binnen Europa open grenzen hebben voor landbouwproducten. Dat moeten we koesteren. Van wat de Europese landbouw voortbrengt wordt 95% ook binnen Europa geconsumeerd. De voedselzekerheid en voedselveiligheid is hiermee gebaat. Wat we wel nodig hebben is een beter Europees landbouwbeleid en dat kan volgens de NAV zonder toeslagen. Dan moet binnen Europa het aanbod goed op de vraag naar landbouwproducten worden afgestemd en moet de landbouw worden beschermd tegen verstorende importen. Dan kan de boer duurzaam produceren en betaalt de markt een eerlijke prijs, en de consument hoeft geen belasting te betalen voor het rondpompen van geld. En import en export blijft mogelijk, alleen voor een faire prijs. En dat is ook beter voor boeren en consumenten in de rest van de wereld. Met deze stelling name sluit de NAV aan bij de wereldwijde beweging die streeft naar voedselsoevereiniteit in de verschillende continenten.
Landbouwbeleid is nog steeds een kernactiviteit van de Europese Unie en dat moet in de toekomst, op een nieuwe leest geschoeid, zo blijven, stelt de NAV.
NAV 29 mei 2009