In december a.s. vindt in Kopenhagen een VN-klimaattop plaats. Een Via Campesina delegatie bezocht begin juni een voorbereidende conferentie in Bonn. Landbouw speelt namelijk een belangrijke rol bij de onderhandelingen.

Er liggen voorstellen waarbij landbouw een plaats krijgt in de handel in emissierechten. Zo zou de aanleg van oliepalm- of eucalyptusboomplantages ook als bebossing gaan tellen en geld op kunnen leveren. Critici vanuit milieu- en ontwikkelingsorganisaties typeren dat als ‘valse oplossingen’. Het Noorden van de wereld koopt zo in het Zuiden het recht om verder te vervuilen. En de plantages komen op plekken die nu een functie voor de lokale voedselvoorziening hebben: de voedselsituatie voor de armsten verslechtert.

Via Campesina waarbij ook de NAV is aangesloten, voert haar klimaatcampagne met het ‘positieve alternatief’: voedselsoevereiniteit. In Europa illustreert ze dat met de ruim 50 miljoen ton veevoer die naar de EU gesleept wordt, terwijl de EU haar veevoer zeer wel zelf zou kunnen produceren. Al is dat dan wel zonder het dumpen van overschotten van de veehouderij.

NAV, 6 juni 2009