Brede weerverzekering van start
De kip heeft lang moeten broeden, maar het ei is bijna gelegd. Of beter gezegd eieren. Na de publicatie van de resultaten van het onderzoek dat het LEI uitvoerde in opdracht van de NAV, is er twee jaar gewerkt aan de brede weerverzekering.
Cruciale succesfactor was volgens het LEI-onderzoek een aantrekkelijke premie. Inmiddels heeft het ministerie van LNV de steun toegezegd en kan de verzekering van start.
De problemen met de afwikkeling van de waterschade uit 2002 en 2003 brachten binnen de NAV de wens naar voren om te komen tot een oogstverzekering. Na veel lobbywerk is in april 2007 door Minister Verburg een projectgroep ingesteld waar naast de NAV, LTO en ook de verzekeraars Achmea, AgriVer en AquaPol zijn betrokken. Door de verandering van het klimaat worden we steeds vaker geconfronteerd met extreme weeromstandigheden, terwijl de overheid er geen enkele twijfel over laat bestaan dat boeren en tuinders voortaan niet meer bij de overheid hoeven aan te kloppen voor een schadevergoeding.
Naar verwachting komen Interpolis, Agriver en Vereinigte Hagel met ingang van teeltseizoen 2010 met een brede weerverzekering op de markt. Aan de brede weerverzekeringen van deze aanbieders levert de overheid naar verwachting een bijdrage van 65 %. Daarmee wordt verzekeren tegen weerrisico’s een veel aantrekkelijker optie. Mede door een subsidie van 65 % op de premie ontstaat een betaalbare calamiteitenverzekering. De komende winter zullen er voorlichtingsavonden worden georganiseerd.
NAV, 12 november 2009