Milieuminister Cramer zei onlangs dat er geen landbouwgrond meer in productie genomen moet worden. Dat illustreert nog eens dat landbouw heel sterk in beeld is bij de klimaatonderhandelingen die medio december 2009 een hoogtepunt bereiken op de Klimaatconferentie in Kopenhagen.
Volgens schattingen (zie bijvoorbeeld het oktobernummer van het engelstalige magazine Seedling: www.grain.org/seedling) veroorzaakt de huidige landbouwproductie ruwweg de helft van de uitstoot van broeikasgassen. Daarvan komt ongeveer een derde door ontginning en ontbossing, een derde door verwerking, verpakking en transport en een derde door de eigenlijke landbouwproductie met name de niet grondgebonden veehouderij.
Bij ontginning en ontbossing komt veel CO2 vrij door verlies van organisch materiaal. Dus de opmerking van Minister Cramer snijdt inderdaad hout. Ze gaat er echter niet over. De Nederlandse regering gaat wel over bijvoorbeeld het stimuleren van de plantaardig eiwitproductie. De NAV ziet dit daarom als aansporing werk te maken van haar ‘Masterplan Plantaardige Eiwitten van Europese akkers’. De importbehoefte van plantaardig eiwit en dus de druk op landbouwgrond elders, vermindert daardoor. Vlinderbloemigen binden stikstof, waardoor er minder energie voor kunstmestproductie nodig is. En Nederland had ooit een leidende positie op het gebied van veredeling en vermeerdering van deze gewassen. 

NAV, 12 november 2009