Het lijkt erop dat Reglone dit jaar toch zonder datumbeperking ingezet kan worden. Dat is het resultaat van intensief overleg.

Vorig jaar gaf de loofdoding van vroege consumptieaardappelen en de vroege percelen pootgoed (meestal hoogwaardige klassen) problemen vanwege de beperkte toelating van het snel werkende loofdoodmiddel Reglone (diquat). In tegenstelling tot onze buurlanden had het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) voor Nederland een tijdsbeperking opgenomen in de toelating vanwege de giftigheid voor broedende vogels. Hierbij werd het broedseizoen vastgesteld tot en met 15 juli. Het middel is dus pas vanaf de 16e  toegelaten. Voor de primeurconsumptieteelten is dit een lastig probleem. De telers willen al voor deze datum een rooibaar product hebben, om de markt tijdig te kunnen beleveren. Voor de pootgoedteelt is de beschikbaarheid van Reglone vooral van belang onder natte omstandigheden als looftrekken en/of de combinatie loofklappen/spuiten onmogelijk is. Ook hier dreigt concurrentie achterstand met de buurlanden.

Oplossing
Samen met de toelatinghouder Syngenta hebben NAV, LTO en NAO de mogelijkheden in kaart gebracht om een oplossing te bereiken. Daarbij is gekeken naar zowel een Europese zonale toelating als wel een Nederlandse toelating op grond van nader onderzoek naar de werkelijke giftigheid en ook de toelating met verlaagde dosering in combinatie met het nu ook volvelds toegelaten middel Spotlight. Het lijkt erop dat de inzet van de verschillende partijen om via een Nederlandse toelating het belang van onze ‘kleine’ teelten te onderstrepen, gehonoreerd zal worden! Reglone lijkt dit jaar dus zonder datumbeperking ingezet te kunnen worden.

NAV, 3 mei 2010