Groene diensten zijn gericht op het beheer van landschap, wandelpaden (zoals houtwallen en knotwilgen) en akkerranden. Een blauwe Dienst kan zich richten op het vasthouden en opslaan van water op percelen en in de watergangen. Het belang van groene en blauwe diensten groeit. Er komt de komende jaren meer geld beschikbaar voor o.a. akkerranden. De NAV bepleit een faire beloning voor akkerbouwers die groene en blauwe diensten leveren. Onder faire beloning verstaat de vakbond integrale kostprijs plus ondernemersmarge.

Volgens Overijssels gedeputeerde Piet Jansen blijkt dat groene en blauwe diensten niet alleen belangrijk zijn voor het landschap, maar ook voor de economie. Immers, het landschap heeft belangrijke waarde voor het toerisme maar ook voor de werkgelegenheid. Om die economische waarde beter te benutten, is het van belang om goed te investeren in het landschap en de beleving hiervan. De afgelopen jaren is het belonen van groene en blauwe diensten ook in de landelijke en provinciale politiek een item is geworden. Deze diensten kunnen gaan over natuur en landschap, cultuurhistorie, recreatie of waterbeheer. Het zorgt ervoor dat agrariërs een reële beloning ontvangen voor hun werk aan het behoud van de landschapselementen, het verzorgen van akkerranden en het in stand houden van natuur en landschap. De financiering hiervan gebeurt door de maatschappij, vooral door provinciale en nationale overheid en de EU. De vergoedingen zijn gebonden aan een maximum om oneerlijke staatssteun te voorkomen. De Europese Commissie ziet hierop toe.

Akkerranden
Akkerranden zijn drie, zes of negen meter brede stroken met bloemen of planten die een akker omzomen. Die breedte van drie, zes of negen meter is afgeleid van de werkende breedte van landbouwmachines en… blijkt in de praktijk een juiste maat te zijn voor een natuurlijke omlijsting. Die stroken worden ingezaaid met bloemen of planten. Die hebben op hun beurt grote invloed op het leven van insecten, vlinders, vogels en zoogdieren en vormen zo de basis voor een verrijking van de natuur. Er is steeds meer belangstelling bij agrarische ondernemers voor het inpassen van agrarisch natuurbeheer op hun bedrijf. Toch zijn er ook nog vragen bij bijvoorbeeld de aanleg van akkerranden. Hoeveel tijd kost dit en met welke kosten gaat dit gepaard? Wat exact de kosten en de baten zijn van de aanleg en beheer van akkerranden zal van bedrijf tot bedrijf verschillen. Een goede kostprijsberekening waarin alle kosten worden meegenomen is cruciaal.
In het project Akkerranden Flevoland wordt gewerkt met verschillende soorten akkerranden, afhankelijk van de functie die ze hebben. Sommige akkerranden worden ingezaaid met één- of meerjarige bloemenmengsels. Andere akkerranden bestaan uit grassen die minder vaak worden gemaaid dan gangbare randen en bermen. Verantwoord bodembeheer, een grotere biodiversiteit en een visueel aantrekkelijker landschap. Het zijn zomaar drie voordelen van bloemrijke akkerranden. Deze bufferstroken mogen zich de laatste jaren in een toenemende populariteit mogen verheugen. Akkerranden komen ook meer in beeld als het gaat om biologische gewasbescherming. De diverse plantsoorten vormen met hun stuifmeel of nectar een perfect leefgebied voor natuurlijke vijanden van luizen, rupsen en andere plaaginsecten. Hierdoor wordt het gebruik van chemische middelen teruggedrongen wat bijdraagt aan het realiseren van de Kaderrichtlijn Water.

Geldbuidel van provincies
Zo’n 1000 boeren in West-Brabant zijn uitgenodigd om vanaf 2011 mee te doen aan een nieuw project voor akkerranden. Er is dankzij Brussels geld en een bijdrage van de provincie Noord-Brabant € 3,8 miljoen beschikbaar. Daarmee kan 300 hectare akkerranden worden aangelegd. Het gaat om randen die akkervogels broed- en schutplaatsen moeten bieden. De vergoedingen liggen rond de € 2000 per hectare per jaar. De regeling loopt zes jaar. Deelnemers kunnen alleen collectief per gebied inschrijven.
In het nieuwe Flevolandse Natuurbeheerplan 2011 is meer aandacht voor akkerranden. Het plan beschrijft onder andere het parapluproject ‘Akkernatuur’ voor brede ondersteuning van soorten die op en rond akkers voorkomen. Er is een speciaal Flevolandse pakket ontwikkeld met behulp van Flevolandse  boeren. Met de oprichting van de ANV Greppelveld en 500 hectares meer beschikbaar voor het agrarisch natuurbeheer in Flevoland, kunnen er volgend jaar veel meer akkerranden te zien zijn in Flevoland.
Door wijzigingen in het gemeenschappelijk landbouwbeleid is vanuit Europa bijna 1,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor akkerrandenbeheer in Drenthe. Hier komt nog eens een miljoen euro bij als cofinanciering door de provincie. Met dit geld zoekt de provincie samen met agrariërs, vrijwilligers, waterschappen en natuurorganisaties naar een optimaal akkervogelbeheer in Drenthe.

NAV, 28 oktober 2010