Faire prijzen India
De moderne landbouwmethoden, verkondigd door de ‘Groene Revolutie’ (strategie van onder meer de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties om de voedselproductie te vergroten), gaan samen met een grote inzet van water, meststoffen en chemische middelen. Hiermee wordt deze vorm van landbouw voor de arme boeren onbereikbaar. Als gevolg van de ‘Groene Revolutie’ werden de lokale markten ernstig verstoord en de traditionele landbouwmethoden zijn vrijwel helemaal weggedrukt. Deze modernisering heeft voor het armste deel van de plattelandsbevolking een verdere verarming veroorzaakt. Dat zei de Indiase wetenschapper Vandana Shiva tijdens de bijeenkomst met als thema ‘De prijs van ons voedsel’ op 23 november in De Rode Hoed te Amsterdam. NAV-er Keimpe van der Heide die de bijeenkomst bijwoonde, benoemt het als een indrukwekkend verhaal over de gevolgen van de Groene Revolutie en andere moderne landbouwmethoden voor bijvoorbeeld de arme boerenbevolking op het platteland van India.
Het instituut dat mevrouw Shiva heeft opgericht, gaat uit van de traditionele landbouwmethoden en probeert die verder te optimaliseren. Om deze ontwikkeling mogelijk te maken kan het nodig zijn, dat de overheid de lokale markt afschermt. Die lokale markt kan namelijk door dumping van goedkope producten van de vrije wereldmarkt worden verstoord.
Ook de NAV pleit voor regionalisering van de wereldmarkt om de landbouw in Europa de mogelijkheid te geven om tot een situatie te komen dat boeren weer een faire prijs voor hun producten uit de markt kunnen krijgen. Uit het verhaal van mevrouw Shiva blijkt dat dit voor onze arme collega’s op het zuidelijk halfrond precies hetzelfde geldt. Bij een volledig vrije wereldhandel is het voor de meeste boeren over de gehele wereld vrijwel onmogelijk om in de markt faire prijzen voor hun producten te kunnen krijgen.
NAV, 4 december 2010