In verhouding tot één publicatie over lupine, zijn er in 2010 dertien over vlees en tweeëndertig over zuivel geschreven. Hoog tijd dus voor goed en meer onderzoek naar plantaardig eiwit. The Peas Foundation, ex NAV-voorzitter Hanny van Geel zit in het stichtingsbestuur, is samen met Wageningen UR en Delft een onderzoek gestart naar vergroting van de toepassing van plantaardig eiwit. Er wordt zelfs een hoogleraar plantaardig eiwit structureren aangesteld.

Op dit moment wordt 50% van de wereldgraanoogst gevoerd aan dieren. Van vijf hectare kunnen, afhankelijk van voedselkeuze, 60 mensen worden gevoed die soja eten en twee mensen die vlees eten. Er is 78 calorie fossiele brandstof nodig om één calorie vlees te produceren en er is twee calorie fossiele brandstof nodig om één calorie soja te produceren. En voor vleesproductie is anderhalf tot zes keer zoveel water nodig als voor plantaardig eiwit. Vlees eten vraagt dus veel van onze aarde.

Andere aanpak
De wereldbevolking groeit van 6 biljoen mensen naar 9 biljoen in 2050. Deze ontwikkeling kan niet op dezelfde schaal met vleesconsumptie worden doorgezet. De aarde en de mensheid kunnen dit niet trekken. Het gebruik van fossiele brandstoffen en kunstmest heeft de koolstof- en stikstofkringloop al behoorlijk verstoord en is bovendien eindig. Het verlies aan biodiversiteit gaat duizend keer sneller dan er normaal soorten uitsterven. Onvoldoende zoetwater is beschikbaar. De menselijke gezondheid loopt gevaar door dierziekten en antibioticaresistentie. De rijke, koopkrachtige westerse landen kunnen zich lang redden en overal grondstoffen en voedsel kopen. Het arme deel van de wereldbevolking is de dupe. Honger en migratiestromen zijn het gevolg. De toekomst vraagt om een andere aanpak: Een wereldbevolking die zich gedeeltelijk voedt met plantaardig eiwit.

Vleesvervangers ontwikkelen
Om de vleeseter te verleiden zijn goede vleesvervangers belangrijk. Er kan ook een grote slag worden gemaakt met het vervangen van dierlijk eiwit in bijvoorbeeld visvoer, huisdiervoer, gebak en vele andere producten. Er zijn al veel vleesvervangers op de markt. De meesten gemaakt van soja, erg bewerkt, met weinig eiwit en niet duurzaam geproduceerd. De uitdaging is om een nieuwe generatie eiwitvervanger te ontwikkelen die uit lokale eiwitgewassen gemaakt kan worden (erwten, bonen, lupine, tarwe), zo min mogelijk bewerkt zijn, met weinig water en energieverbruik geteeld, met een hoog eiwitgehalte en een lekkere bite als alternatief voor vlees en kaas. Het is een kans voor de akkerbouw om hiervoor lokaalgeteelde, hoogwaardige grondstoffen te leveren. En wellicht coöperatief de vervangers zelf produceren.

Particuliere donaties
In wereldwijd onderzoek is heel weinig bekend over lokale plantaardige eiwitten en hoe je daar levensmiddelentoepassingen van kan maken. The Peas Foundation heeft als doel de kennis, ontwikkeling en het gebruik van plantaardige eiwitten te vergroten. Als mensen meer plantaardig eiwit eten in plaats van vlees en zuivel is er meer eten voor iedereen beschikbaar, is dat beter voor het klimaat, voor de biodiversiteit en voor de waterverdeling in de wereld. The Peas Foundation is samen met Wageningen UR en Delft een onderzoek gestart naar vergroting van de toepassing van plantaardig eiwit. Het onderzoek wordt deels gefinancierd door particuliere donaties. Lees meer over het onderzoek en hoe u het kunt steunen op www.thepeasfoundation.nl .

NAV, 30 juni 2011