Er vinden in de aardappelketen op initiatief van LTO, al meer dan een jaar gesprekken plaats over een Aardappel Prijs Informatiesysteem (API). De bedoeling is dat alle transacties van consumptieaardappelen op een website voor iedereen inzichtelijk zijn ( zoals de transactielijstlijst van VTA). Omdat VTA en de aardappelhandel in de loop van dit proces zijn afgehaakt en er ook onder telers veel discussie is over het systeem, heeft de NAV in juni een korte enquête gehouden onder haar leden die consumptieaardappelen telen om een indruk te krijgen over het draagvlak onder telers. Uit deze enquête bleek dat er geen groot draagvlak onder telers is voor API. Nu is een onderzoek onder een vrij beperkt aantal NAV-leden natuurlijk nog niet representatief voor de sector. Maar de NAV heeft hieruit wel de conclusie getrokken dat er in ieder geval een gedegen draagvlakonderzoek onder telers moet komen voordat het startsein voor API kan worden gegeven. En de NAV hecht er ook sterk aan dat de handel en zeker ook VTA meewerken aan een dergelijk systeem.

In de stuurgroepvergadering API van juli is besloten om met een beperkte groep willekeurig gekozen telers een bepaalde tijd een besloten testfase in te zetten. Hiermee kan het systeem technisch worden getest en onder de groep deelnemers zal dan een draagvlakonderzoek plaats vinden. In de stuurgroepvergadering van september is hier verder invulling aan gegeven. De testfase zal een volledig teeltseizoen duren. Verder zal via bemiddeling door een onafhankelijke deskundige een maximale inzet worden gepleegd om de handel en VTA alsnog bij API te betrekken.

Voor de NAV is draagvlak onder telers en in de hele keten van groot belang. Meer transparantie in de markt is voor telers belangrijk om het rendement van de teelt te verbeteren. Maar deze transparantie mag nooit ten koste gaan van eenheid in de sector.

NAV, 1 oktober 2011