Verduurzaming grote uitdaging Nederlandse akkerbouw
De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) heeft op 20 maart jl. zijn advies aangeboden aan staatssecretaris Dijksma. De raad onderschrijft het grote belang van de sector voor onze economie en het Nederlandse landschap.
RLI, adviesorgaan voor regering en parlement, spreekt zorgen uit over volksgezondheid en dierenwelzijn, verschralend landschap en milieuvervuiling die de landbouw onder druk zetten. Wil de landbouw over twintig jaar nog steeds bestaansrecht hebben, dan zal de sector volgens RLI versneld en vergaand moeten verduurzamen. De raad roept overheden, sector en ngo’s op om belemmeringen voor verduurzaming van de land- en tuinbouw weg te nemen. Hiertoe moet een uitvoeringsgerichte strategie opgesteld worden voor de ontwikkeling van de landbouw, waarin het maatschappelijk belang volgens de raad leidend wordt gemaakt.
Grondgebonden
RLI maakt in het advies onderscheid tussen drie bedrijfsvormen: grondgebonden landbouw, gebouwgebonden landbouw en stedelijk georiënteerde landbouw. De akkerbouw heeft volgens de raad de volgende kenmerken: gespecialiseerd, grondgebonden, 75-80% economisch goed/redelijk, sterk qua veerkracht, aanpasbaarheid en gezinsbedrijf, zwak wat betreft het sluiten van kringlopen en het behoud van biodiversiteit. RLI meent dat de schaal van het akkerbouwbedrijf knelt met de schaal van het landschap, er onvoldoende kennis is over agro-ecologie en toepassing van nieuwe technieken als gps, no-tillage (zonder grondbewerking), enz. Ook zouden er nieuwe juridische bedrijfsvormen en financieringsvormen moeten komen en zou het belastingsysteem vergroend moeten worden.
Belemmeringen weg
De raad heeft op verdienstelijke wijze een beeld van de landbouw geschetst in al haar facetten. De RLI-oproep aan Rijk en Provincies om juridische en bestuurlijke belemmeringen weg te nemen juicht de NAV toe. Denk dan aan het opschonen van verouderde wetten en regels en het maken van nieuwe regels die duurzaamheid bevorderen. Punt van kritiek is dat het door de raad geschetste beeld van de landbouw niet up to date is. Er gebeurt in de praktijk al veel meer dan waar de raad gewag van maakt. Wat dat betreft wreekt het zich wellicht dat de raad nauwelijks praktiserende akkerbouwers heeft geraadpleegd. Een beetje mosterd na de maaltijd, maar toch goed als de raad nog eens een bezoek zou brengen aan een doorsnee akkerbouwbedrijf.
Het volledige adviesrapport is te lezen via de volgende link:
http://www.rlg.nl/sites/default/files/rli008-
1dowwtkbinnenwerkb5170x235metcoverinteractief.pdf
NAV, 6 april 2013