Toolbox Emissiebeperking hulpmiddel en informatiebron
Om telers in alle sectoren te helpen de afgesproken doelen van een duurzame gewasbescherming te bereiken is door Nefyto (vereniging van gewasbeschermingsmiddelenproducenten), Agrodis (vereniging van toeleveranciers) , LTO en de Unie van Waterschappen de Toolbox Emissiebeperking opgezet. We interviewden projectleider Klaas Jilderda (BASF).
Wat houdt de toolbox precies in?
De toolbox is begin 2014 gelanceerd. Er zijn door het hele land lezingen gehouden en er zijn advieskaarten gemaakt die door adviseurs en telers kunnen worden gebruikt om op het bedrijf waar nodig met aanpassingen de emissies verder te beperken. Ook is er een website (www.toolboxwater.nl) waarop alles terug te vinden is.
De toolbox is er nu ruim een jaar, wat zijn de bevindingen tot nu toe?
Inmiddels hebben ongeveer 9000 mensen een bijeenkomst bezocht. De bedoeling is dat adviseurs met telers het bedrijf nalopen op verbeterpunten, maar telers kunnen ook zelf met de kaarten aan de slag. Inmiddels heeft ongeveer 20% van de telers die met de toolbox hebben gewerkt veranderingen aangebracht en overweegt 25% dit.
Wat ziet u als de eerste verbeterpunten voor akkerbouwers?
Er zijn twee belangrijke punten. Ten eerste is het belangrijk je te realiseren dat erfemissies de helft van de emissies vormen. Het is dus zaak om zo zorgvuldig mogelijk om te gaan met spoelen van spuiten, niet te morsen enzovoort, maar ook bijvoorbeeld het verzamelen van seals van verpakkingen en op een goede wijze afvoeren helpt al veel. Inmiddels is een erfemissiescan in de maak, die later dit jaar beschikbaar komt. Hiermee kunnen telers zelf makkelijk vaststellen waar erfemissie op hun bedrijf voorkomt en dan gericht op die punten verbeteren. Ten tweede is een correct gebruik volgens het wettelijk gebruiksvoorschrift belangrijk. Op het etiket staat precies hoe een middel mag en dus moet worden toegepast, het is zaak dat telers dat correct uitvoeren.
Uit het vorige week gepubliceerde onderzoek van de NVWA blijkt dat 90% van de akkerbouwers alles goed doen, een klein percentage bewust de regels overtreedt en de rest door onwetendheid of onzorgvuldigheid fouten maakt. Pas bij 100% naleving van de voorschriften is de emissie echt minimaal.
Wat wilt u de NAV-leden nog meegeven?
Voor het behoud van een effectief middelenpakket is het essentieel dat emissies naar de omgeving zo veel mogelijk beperkt worden en goed nadenken waar dat kan is belangrijk. Hierin zijn de telers zelf de belangrijkste factor!
NAV, 7 maart 2015