Meer maatwerk voor aanvoerruimte van mineralen nodig
Vanwege zorgen om uitspoeling van mineralen naar het milieu zijn de bemestingsnormen de laatste jaren flink naar beneden bijgesteld. Wij hebben al eerder in dit blad laten zien dat daardoor bij de huidige opbrengsten op termijn uitputting van de grond een reëel gevaar is. Er wordt gewerkt aan oplossingen.
Equivalente maatregelen
Op dit moment werken LTO en NAV aan een maatregelenpakket om met behulp van zogenaamde equivalente maatregelen op individueel bedrijfsniveau meer maatwerk te creëren voor extra aanvoerruimte van mineralen. Het vijfde actieprogramma nitraatrichtlijn, waar het huidige mestbeleid op is gebaseerd, biedt hiervoor extra mogelijkheden op bedrijfsniveau. Indien het bedrijf maatregelen neemt, die leiden tot minder of hetzelfde verlies van mineralen naar grondwater of oppervlaktewater, mag dit bedrijf extra aanvoerruimte aanwenden.
Evenwichtsbemesting is een minimale voorwaarde om een vruchtbare bodem en gewasgroei mogelijk te maken. De inhoudelijke maatregelen zijn op dit moment nog een punt van discussie. De NAV zal proberen om vooral de tekorten voor fosfaat, die nu al ontstaan door onvoldoende aanvoerruimte, te compenseren indien er meer onttrokken wordt dan er aangevoerd mag worden. Ook zal er gepleit worden voor extra aanvoerruimte van stikstof als ook daar aangetoond kan worden dat de verliezen niet toenemen, maar de gewasbehoefte wel meer aanvoerruimte vraagt. De onderhandelingen naderen een cruciale fase, omdat de tijd om de maatregelen in 2015 in te kunnen laten gaan nog maar beperkt is.
De NAV doet de grootst mogelijke moeite om het ministerie en de politiek er van te doordringen dat deze aanvulling op de huidige nitraatrichtlijn een urgente zaak voor de plantaardige sector is. We hopen u in de komende maand(en) nader te kunnen informeren over het besluit van de staatssecretaris.
NAV, 4 april 2015