Een hele week actie tegen TTIP
De week van 13 t/m 18 april was actieweek tegen het vrijhandelsverdrag TTIP, waarover de EU onderhandelt met de VS.
Gevolgen voor landbouw
De NAV heeft op 15 april meegewerkt aan een debat over de gevolgen van TTIP voor de landbouw in Nederland. Er waren ongeveer 150 mensen aanwezig. Aan het debat werkten ook de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en Dutch Dairymen Board (DBB), de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en de Vakgroep Pluimvee van LTO mee. Allereerst vertelde Roel Jongeneel van de WUR wat volgens het LEI-rapport de gevolgen van TTIP zijn voor de landbouw. Voor vooral de melkveehouderijsector zou het vrijhandelsverdrag positief kunnen uitpakken en voor de intensieve veehouderij verwacht het LEI negatieve gevolgen. De positieve gevolgen voor de melkveehouderij werden door Sieta van Keimpema die sprak namens NMV/DDB ernstig in twijfel getrokken. Als het goed is voor de agribusiness, hoeven de gevolgen voor de boer niet positief te zijn. Doorgaans levert verdergaande liberalisering vooral concurrentie op de bulkmarkt en een ‘race to the bottom’ op wat de prijzen betreft. Maar ook Ingrid Jansen (NVV) en Bart Janssen (Vakgroep Pluimvee LTO) verwachten voor hun sector zeer nadelige gevolgen van TTIP. Een element van TTIP is dat de EU en de VS elkaars standaarden erkennen. En voor bijvoorbeeld dierenwelzijn en milieu kent de VS duidelijk lagere standaarden. De mogelijkheid om heffingen op invoer te leggen kan de eigen landbouw beschermen tegen importproducten, die met lagere standaarden zijn geproduceerd. Wanneer die tarieven worden afgebroken dan wordt de Europese landbouw geconfronteerd met een wel heel ongelijk speelveld. De NAV heeft haar visie gepresenteerd, dat in een volledig vrije markt een boer nooit structureel kostendekkende prijzen voor zijn producten zal krijgen. En verder dat we in de EU wel heel goed moeten nadenken of we wel een dergelijk veelomvattend handelsverdrag willen en dat voedsel en voedselproductie daar zeker geen onderdeel van moeten uitmaken. De algemene conclusie was, dat TTIP grote risico’s voor voedselproductie, voedselveiligheid en voedselzekerheid inhoudt.
Andere acties
Op 17 april is in Amsterdam een debat gehouden over de gevolgen van TTIP voor de werkgelegenheid in de EU, met de Amerikaanse econoom Capaldo. Er waren meer dan 400 bezoekers aanwezig. De Europese Commissie heeft onderzoeken laten uitvoeren, waarin de gevolgen van TTIP voor de werkgelegenheid zeer positief uitvallen. Capaldo kwam in zijn onderzoek tot totaal andere conclusies: als gevolg van TTIP kunnen in de EU wel 600.000 mensen hun baan verliezen en in de VS zouden er 500.000 banen bij kunnen komen. Dit is ook de reden dat in het Europarlement en in de parlementen van de lidstaten meer weerstand tegen TTIP begint te komen.
Op 17 april was er een lobbytour door Brussel van mensen die zich zorgen maken om TTIP, waar ook Via Campessina bij betrokken was en op 18 april waren er in Brussel demonstraties van tegenstanders van TTIP waar duizenden mensen aan hebben deelgenomen.
Al met al is er eindelijk meer maatschappelijke discussie over TTIP en meer oog voor de problemen waar onder andere de NAV al langer voor waarschuwt.
NAV, 2 mei 2015