Beroep op overmacht in GLB is mogelijk
Boerenbusiness.nl meldt dat bedrijven die door de droogte niet kunnen voldoen aan de eisen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zich kunnen beroepen op overmacht. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Hiervoor geldt een schadedrempel van 250 of 300 millimeter neerslagtekort.
Wanneer ondernemers niet kunnen voldoen aan de voorwaarden voor de uitbetaling van de betalingsrechten, vergroeningsbetaling, extra betaling jonge landbouwers, graasdierpemie of agrarisch natuurbeheer komen zij mogelijk in aanmerking voor een beroep op overmacht, zo meldt RVO.nl deze week.
Drempel per grondsoort
RVO.nl. kijkt naar het neerslagtekort per regio. Hiervoor worden de KNMI-gegevens gehanteerd. Voor zand- en lössgrond ligt de schadedrempel op 250 millimeter neerslagtekort. Voor de andere grondsoorten is dat 300 millimeter. Het gaat om het tekort vanaf 1 april 2019. Elke aanvraag wordt door de Rijksdienst apart beoordeeld. Daarnaast wordt ook naar andere omstandigheden op het bedrijf gekeken.
Ook kunnen ondernemers een verklaring aanvragen waarmee bij de bank een overbruggingskrediet kan worden aangevraagd. Droogtemaatregelen voor het uitrijden van drijfmest, zoals in 2018, worden nu niet gehanteerd. De mestwetgeving is hierop namelijk al aangepast.
Oost-Nederland in aanmerking
Het landelijk gemiddelde neerslagtekort staat op 180 millimeter. Door de recente regenval en de voorspellingen neemt dit waarschijnlijk af tot zo’n 160 millimeter. Regionaal is dat beeld echter veel meer divers. In Twente en de Achterhoek bedraagt het neerslagtekort 270 en 240 millimeter. Bedrijven in dit gebied komen, gezien de grondsoort, wel in aanmerking voor een beroep op overmacht.