Op 19 augustus jl. is oud-voorzitter van de NAV Joop Droog uit de Beemster op 84-jarige leeftijd overleden. Deze markante Noord-Hollandse akkerbouwer heeft van 2001 tot 2005 de kar getrokken als voorzitter om daarmee het pure akkerbouwbelang op de kaart te zetten. In de periode van zijn voorzitterschap is de NAV als organisatie verder geprofessionaliseerd en heeft de NAV een zetel gekregen in de Commissie Teelt van het toenmalige Productschap Akkerbouw. Daarmee kreeg de NAV toegang tot de bestuurlijke tafels in Nederland. Met name het toenmalige suikersysteem ten tijde van de quotering lag hem na aan het hart. Als resultaat is er toen een individuele doorschuifmogelijkheid gekomen van geproduceerde suiker dat boven het quotum uit kwam, de zogenaamde ‘C suiker’.

Joop vond het erg belangrijk dat het geld van de heffingen die door het Productschap bij de boeren werd geïnd (boerengeld), zo doelmatig mogelijk werd besteed. Daarin volgde hij het Productschap constructief kritisch.

Opmerkelijk was dat Joop als voorbereiding op de aardappeloogst altijd eerst een fietsvakantie vierde met zijn sportvrienden, zo mogelijk in de Franse Alpen.

Wij wensen de familie sterkte met het dragen van het verlies.