De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) is positief over de landbouwparagraaf in het regeerprogramma. Wat de NAV vooral treft is de aandacht voor voedselproductie als maatschappelijk belang en de trots op en waardering voor agrarisch ondernemers. De bestaande doelen op het gebied van natuur, milieu en klimaat worden in deze plannen bereikt door een productieve samenwerking tussen sector en overheid in plaats van steeds verdergaande generieke beperkingen. Er wordt ingezet op innovatie en op bedrijfsspecifieke doelsturing, waardoor de kennis en innovatiekracht van boeren maximaal kan worden ingezet voor doelbereik. Verdienvermogen en werkbaarheid van regels krijgen volop aandacht. Ook een gelijk speelveld met importproducten wordt genoemd. Dit alles strookt met de inzet van de NAV: samen met beleidsmakers kijken hoe we zo snel mogelijk in een duurzame toekomst terecht komen, met behoud van voedselproductie en boereninkomen.

Meer specifiek valt ons een aantal zaken op. Er komt een afwegingskader voor behoud van hoogwaardige landbouwgrond. De NAV heeft zich hier aan de AVB-tafel hard voor gemaakt. Verder is er aandacht voor klimaatmitigatie en – adaptatie en het behalen van de klimaatdoelen, waarbij tot onze tevredenheid nu ook gekeken gaat worden naar de rol van kort-cyclische CO2-binding in gewassen. Ook zijn wij het eens met het voornemen om in 2025 met een nationale voedselstrategie te komen, en daar ook in de EU op aan te dringen. Daarmee komen er naast alle andere doelen hopelijk ook doelen voor voedselproductie. Ook vindt de NAV het goed dat specifiek genoemd wordt dat de uitkomsten van de Strategische Dialoog in de EU moeten worden meegenomen in besluitvorming.

Positief is ook dat dit kabinet afstapt van kalenderlandbouw en meer gaat kijken naar de werkelijke situatie in de praktijk. De stoffenbalansen die worden genoemd kunnen een goed hulpmiddel zijn voor boeren. De aandacht voor robotisering sluit aan bij de innovaties die in de akkerbouw al breed gaande zijn. Wat betreft gewasbescherming is de NAV tevreden dat het kabinet de wetenschappelijke beoordeling zal volgen zonder nationale koppen, en tegelijk aandacht heeft voor het telen van weerbare gewassen.

De aandacht voor het verdienvermogen, de fiscale positie en de (teruglopende) opvolging is terecht en het akkoord noemt een aantal opties om de marktmacht van boeren te versterken. Zo is er ook terecht aandacht voor een gelijk speelveld wat betreft productiemethode van importproducten met Europese productie.

Tenslotte is de NAV het er helemaal mee eens dat er een einde komt aan de staat van de natuur gelijk stellen aan de modelmatig berekende stikstofdepositie. Goed dat er brede monitoring komt, zodat ook andere en wellicht meer effectieve oplossingen een kans krijgen. De NAV heeft zich al eerder positief uitgelaten over het extra budget voor het agrarisch natuurbeheer.

Samenvattend: nog lang niet alles is uitgewerkt, maar de NAV kan zich goed vinden in de trotse en optimistische toon dat sector, ketenpartijen, maatschappelijke organisaties en overheden samen de verduurzaming vorm kunnen geven met behoud van voedselproductie en verdienvermogen, waarbij de milieu- en klimaatdoelen worden gehaald met innovatieve doelsturing i.p.v. met generieke beperkingen. We gaan er van uit dat het niet bij mooie woorden blijft.