Vanuit diverse regio’s krijgt de NAV vragen omtrent de ophanden zijnde pachtprijsverhoging. De systematiek waarmee de pachtnormen worden vastgesteld, is duidelijk. De pachtnormen worden vastgesteld voor 14 regio’s, waarbij gekeken wordt naar kwaliteit en opbrengend vermogen van de grond en naar verdienvermogen. Daarbij worden bruto inkomsten, investeringsmogelijkheden, uitgaven en rente meegenomen.

De pachtnormen worden dus gebaseerd op het opbrengend vermogen van de grond. Dat wordt bepaald d.m.v. de bedrijfsuitkomsten van bedrijven uit het Bedrijvennetwerk van WEcR (Wageningen Economic Research), voorheen het LEI. Er zijn inmiddels wel vragen over de representativiteit van de bedrijven in de verschillende regio’s. Ook wordt niet voldaan aan de afspraak dat bedrijven slechts vijf jaar mogen worden meegenomen. Het is tevens onduidelijk of neveninkomsten die niet met de grond te maken hebben voldoende buiten de berekening worden gehouden.

De BLHB (Bond voor landpachters en eigen grondgebruikers) heeft eerder dit jaar om openheid gevraagd bij het Ministerie van LVVN. Omdat de BLHB nog geen antwoord heeft ontvangen is men nu overgegaan tot een WOO-verzoek (Wet Open Overheid) om zo transparantie te verkrijgen over hoe de pachtnormen zijn vastgesteld. De NAV heeft de BLHB laten weten dat wij hen steunen en waar nodig willen helpen bij het ingediende WOO-verzoek. Want ook bij onze leden neemt de onduidelijkheid toe en laat de mate van verhoging zich niet verklaren op basis van openbare data.