NAV tevreden over aandacht voor doelsturing en integraal beleid bij evaluatie meststoffenwet
De NAV heeft kennis genomen van de evaluatie meststoffenwet en de bijbehorende rapporten. Zonder op alle details in te gaan zien we dat de akkerbouw in de meeste regio’s op koers ligt om de gestelde waterkwaliteitsdoelen te halen. Uitzonderingen zijn zuidelijk zand en löss. De invloed van droge of natte jaren zal nooit geheel te voorkomen of te compenseren zijn.
We zien ook, dat akkerbouwers niet geloven dat het mestbeleid goed is voor de bodemvruchtbaarheid, de gewasopbrengsten of zelfs de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater. Toch probeert men zich aan de mestwetgeving te houden, maar maatregelen zijn soms moeilijk inpasbaar in het bedrijf. Ook wordt gesignaleerd dat milieudoelen soms tegenstrijdig zijn.
De Commissie Deskundigen Mest (CDM) pleit voor meer integraal beleid, omdat momenteel het mestbeleid zorgt voor afwenteling op andere doelen. Ook pleit men voor meer regionaal i.p.v. landelijk beleid en voor een overgang naar doelsturing.
Minister Wiersma geeft in haar begeleidende Kamerbrief aan, dat zij voor het 8e Actieprogramma denkt aan gebiedsgerichte versus generieke aanpak, de mogelijkheid voor doelsturing en het meenemen van de economische effecten en inpasbaarheid van maatregelen in de bedrijfspraktijk.
De NAV is het eens met bovengenoemde aspecten. Wij pleiten al langer voor meer integraal beleid. Het is ook niet meer dan logisch om maatregelen alleen op te leggen waar dat nodig is en niet standaard in het hele land. Overgang naar doelsturing zal het in onze ogen makkelijker maken om aan de milieudoelen te voldoen en zal tevens een positievere houding bij boeren geven. Wij pleiten er voor om zo snel mogelijk met pilots voor doelsturing te starten.
Belangrijk blijft bij dit alles wel, dat we onze gewassen en bodems van voldoende voedingsstoffen kunnen blijven voorzien. Immers, een onderbemest gewas geeft weer allerlei andere problemen en dat moet niet de prijs zijn van mestbeleid gericht op waterkwaliteit.