Om een rendabele bedrijfsvoering te behalen, een breed scala aan gewassen te kunnen telen en om emissie te beperken is beschikbaarheid van zoet water voor akkerbouwers een belangrijke voorwaarde. Na de dramatische natte seizoenen eind 2023 en begin 2024 is het wellicht vooral bij beleidsmakers wat uit beeld dat de beschikbaarheid van voldoende zoet water ook in Nederland onder druk staat.

De NAV wil zich inzetten om voldoende zoetwaterbeschikbaarheid te bereiken voor haar achterban. We hebben dit onderwerp ook uitgebreid belicht in ons Jaarcongres van 2024. Dit onderwerp vergt wel een regionale aanpak. In sommige gebieden is zoet water, buiten regenwater, niet van nature beschikbaar. In andere gebieden dreigt verzilting een toenemend probleem te worden.

Aandachtspunten

De NAV richt zich op meerdere aandachtspunten wat betreft zoet water. Ten eerste zetten wij ons actief in voor een goede zoetwaterstrategie in het Waddengebied en tegengaan van de verzilting door het beschermen van de zoetwaterlens daar, in het kader van de Waddenagenda. De resultaten zijn deels ook toe te passen in andere gebieden. Ten tweede richten wij ons op stimuleren van tijdelijke opslag van regenwater. Dit kan bovengronds in bassins. Vergunningen moeten hiervoor mogelijk zijn in gebieden waar geen andere alternatieven zijn. Opslag van regenwater kan ook ondergronds. Hiervoor zijn technisch veel mogelijkheden in sommige gebieden. Regelgeving belemmert dit, bijvoorbeeld doordat het water vaak bemonsterd moet worden. Dat kost veel geld.

Afvoer

Op dit moment wordt veel gezuiverd rioolwater geloosd op het oppervlaktewater. Naast dat dit toch nog een bron is van vervuiling (medicijnresten bijvoorbeeld) is het uit circulaire gedachte zonde om dit water te lozen. Met een ‘vierde stap zuivering’ kan dit water namelijk geschikt gemaakt worden voor irrigatiedoeleinden. Dat ziet de NAV als twee vliegen in een klap: minder vervuiling oppervlaktewater en een nieuwe stroom zoetwater.

In 2025 zal de NAV zich bij dit onderwerp richten op alle genoemde facetten. Tegelijkertijd moeten wij als akkerbouwers natuurlijk de verantwoordelijkheid nemen dat het water zo schoon mogelijk is.