Het aardappelareaal dreigt in Noordwest Europa in 2009 te groeien. Dit terwijl uit historische cijfers blijkt dat een areaalkrimp van 10% in Noordwest Europa noodzakelijk is om tot een voor telers aanvaardbare prijs te komen. Harder dan voorheen zegt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond daarom tegen aardappeltelers: Bereken je kostprijs plus ondernemersmarge, ken de markt (vraag en aanbod) en trek je conclusies!

De grafiek ‘Relatie productie consumptieaardappelen in EU-5 en de opbrengstprijs in Nederland’ laat zien dat telers in de periode 1996 tot heden, bij een aardappelaanbod tussen de 20 en 21 miljoen een redelijke prijs voor hun product konden maken. In jaren met een productie van pakweg 23 miljoen was het huilen met de pet op, niet alleen in Nederland maar ook in België, Frankrijk en Duitsland. Op grond van deze historische gegevens kan de conclusie worden getrokken dat voor een goede prijsvorming het aanbod in Noordwest Europa beperkt moet blijven tot 20/21 miljoen ton. Een areaalkrimp van 10% leidt op grond van deze historische gegevens tot een prijs van tussen 13 en 14,5 eurocent.

Areaaluitbreiding?
Ondertussen komen uit België, Frankrijk en Duitsland signalen van areaaluitbreiding in vergelijking met 2008. Gebrek aan alternatieven en het vrijmaken van de bedrijfstoeslagen lijken hiervan de achtergrond te zijn. Bij een areaaluitbreiding van 5% in de EU-5 zal het areaal groeien van 491.000 naar 514.000 ha. De laatste vijf jaar schommelde de gemiddelde opbrengst per ha tussen 43,2 en 49,1 ton. Uitgaande van deze hectareopbrengsten zal de aardappeloogst in EU-5 in 2009 dan uitkomen tussen 22,2 en 25,2 miljoen ton. Uit de grafiek met de trendanalyse blijkt dat op grond van historische gegevens de aardappelprijs oogst 2009 tussen de vier en tien eurocent per kilo zal liggen. Tel uit je winst als de areaaluitbreiding er inderdaad komt, stelt de NAV. Voor de duidelijkheid: het zijn signalen, men zegt het, geruchten, stemming. Pas als de aardappelen gepoot zijn, zal duidelijk worden of er werkelijk een areaaluitbreiding is.

Advies
De NAV adviseert alle telers kritisch na te gaan of het poten van consumptieaardappelen in deze situatie wel profijtelijk kan zijn gezien de kostprijs op het eigen bedrijf. ‘U kunt nu nog een ander gewas ernstig in overweging nemen’, zegt de vakbond.
Grafieken productie EU-5 en prijs in Nederland  

NAV, 12 februari 2009