Eiwit telen kan best
De teelt van eiwithoudende gewassen, heeft meer potentie dan in het verleden werd aangenomen. Dat blijkt uit een demoproef van Agerland en Limagrain op Proefboerderij Vredepeel in 2009. Ondertussen gaat de lupineteelt in 2010 op bescheiden schaal van start.
Volgens productmanager zaaizaden bij Agerland Jos Deckers heeft de demoproef overduidelijk laten zien dat te teelt van eiwithoudende gewassen perspectief biedt. De warme zomer en goede nazomer hebben hier natuurlijk aan bijgedragen. Vooral soja werd keurig rijp, terwijl dit in het verleden bij proeven in Nederland niet altijd het geval was. Limagrain en Agerland gaan in 2010 door met demoproeven van eiwitrijke gewassen om de teelt in Nederland verder te professionaliseren. De betrokken partijen willen onderzoeken in hoeverre met lokaal geproduceerde eiwitgewassen een deel van de soja(schroot)-import kan worden vervangen.
Eiwitten tegen obesitas
Negen bedrijven en kennisinstellingen in Oost-Nederland, waaronder de universiteiten Twente en Wageningen binden de strijd aan tegen overgewicht. Zij gaan samen onderzoeken of mensen op gewicht kunnen blijven door meer eiwitten te eten. Ze denken dat het hongergevoel hierdoor langer wegblijft. Het kost het lichaam veel energie om eiwitten uit het voedsel te halen. Hierdoor krijg je minder snel honger.
In vlees, vis en gevogelte zoals kip zitten veel eiwitten. Ook melk, kaas, eieren, brood, noten en bonen bevatten er veel van. Het lichaam heeft eiwitten nodig.
Lupineteelt van start
Na enkele proefjaren wordt in 2010 op initiatief van de NAV op bescheiden schaal gestart met zowel de biologische als de gangbare lupineteelt in Nederland voor menselijke voeding. Op bescheiden schaal, enerzijds omdat producten voor de consumentenmarkt nog volop in ontwikkeling zijn en marktbederf moet worden voorkomen, anderzijds omdat de teelt vanwege de geringe praktijkervaring nog (erg) risicovol is. Zo staat bijvoorbeeld de rassenvergelijking nog in de kinderschoenen, zijn er geen goede rassen beschikbaar voor kalkrijke gronden met een hogere pH en zijn er voor de gangbare teelt nog geen chemische gewasbeschermingsmiddelen toegelaten. Met een afnemer is inmiddels een overeenkomst voor de afname tegen een overeengekomen prijs. Circa acht van de telers die hebben aangegeven dit jaar al lupine te willen telen, gaan nu daadwerkelijk aan de slag.
NAV, 8 februari 2010