De NAV is deelnemer in het Europese Grundtvig project. Het doel is om via internationale bijeenkomsten kennis uit te wisselen over agroecologie en die kennis in eigen land verder uit te dragen. Agroecologie betekent telen met zo min mogelijk input en met zo veel mogelijk oog voor maatschappij en milieu.

Laatste bijeenkomst
In maart is de vierde en laatste bijeenkomst geweest in de Belgische Ardennen, waarbij opleiding en scholing in de agroecologie centraal stonden, met deelnemers uit veel Europese landen. Namens de NAV waren Hanny van Geel, Marijn Vermeulen, Sandra van Kampen, Martin de Ruiter en Keimpe van der Heide er bij. In de discussies over hoe de scholing in de diverse landen georganiseerd is en of de deelnemende organisaties daar zelf ook een rol in moeten of willen spelen, werd wel duidelijk dat het in ieder land weer anders in elkaar zit. De boerenorganisaties uit de zuidelijke landen zijn vaak meer sociale bewegingen en in de noordelijke landen meer belangenbehartigers. Zo spelen in Spanje de boerenorganisaties ook heel duidelijk een rol in de opleiding van boeren, omdat ze vinden dat de reguliere opleidingen te kort schieten, vooral in de ‘naschoolse fase’ voor mensen die zonder landbouwonderwijs een landbouwbedrijf willen beginnen. Onze indruk is dat in Nederland niet de bijscholing op latere leeftijd het struikelblok vormt, maar vooral de toegang tot land voor mensen die niet uit ’boerenfamilies’ komen. Dat is overal wel lastig, maar in Noordwest-Europa maken de zeer hoge grondprijzen en pachten het extra lastig.

Er zijn ook bedrijven bezocht, waaronder drie van jonge boerinnen. De eerste was bezig het biologische melkgeitenbedrijf van haar vader over te nemen, een soort ‘leer-werk-bedrijf’ voor zijinstromers. Alexandra, de boerin van het tweede bedrijf, was daar opgeleid. Als werkloze lerares probeerde ze van de grond af een eigen biologisch melkgeitenbedrijf op te bouwen met zo min mogelijk input van buiten en de producten op lokale markten af te zetten. Op de laatste avond bleek Alexandra nog meer kwaliteiten te hebben: met twee collega’s zong ze boerenstrijdliederen. Het derde bedrijf had mestkalveren, -kippen en konijnen. De bedoeling was om op termijn de dieren zelf te slachten en het vlees in de eigen boerderijwinkel te verkopen. In de Ardennen is het ook lastig om aan grond te komen vooral doordat mensen die een stukje grond zoeken voor hun paard, de prijzen erg opdrijven. Op de laatste dag is nog een biologisch melkveebedrijf met 150 melkkoeien bezocht en een zorgtuinderij. Alle bedrijven hadden een rol in de ontwikkeling van en het uitdragen van agroecologische landbouwmethoden.

Excursie op 10 juni
Als afsluiting van dit project wil de NAV nog d.m.v. een excursie aandacht besteden aan korte ketens en zo de hierin geïnteresseerde boer en burger met elkaar in contact brengen. Daarvoor wordt een excursie voorbereid in Zuidwest-Nederland. Deze zal plaatsvinden op 10 juni van 10 tot 17 uur. De excursie begint met een bezoek aan de Markthallen Rotterdam. Daarna volgt een bezoek aan voedselcollectief Rechtstreex in de Fenix Food Factory in Rotterdam. Per bus vertrekken we vervolgens naar Strijen voor een bezoek aan Boerderij Landzicht waar we een rondleiding krijgen. Vervolgens wordt nog een boerenbedrijf bezocht waarna we terugkeren naar Rotterdam.

Het belangrijkste doel is dat er tussen boer en burger een dialoog ontstaat hoe we onze voedselproductie willen inrichten. De prijs zal maximaal €10,- per persoon bedragen voor de catering. Opgeven voor deze excursie kan tot 3 juni bij het NAV-kantoor via email (info@nav.nl) of telefonisch (0168-329130).

NAV, 2 mei 2015