De akkerbouw wordt ieder jaar geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering. Grotere periodes met droogte in combinatie met hoge temperaturen, die afgewisseld worden met plaatselijk extreme neerslaghoeveelheden, hebben forse schade tot gevolg. Dit heeft gevolgen op het gebied van ziekten en plagen, maar soms ook op het gebied van gewaskeuzes. Investeren in betere afwateringstechnieken, waterberging en robuustere bodems, die beter in staat zijn stress situaties voor de planten het hoofd te bieden. Het zijn niet alleen bedreigingen, maar er zijn ook kansen. Denk aan een langer groeiseizoen, meer perspectieven voor gewassen met een subtropische oorsprong (soja) of winterteelten (winterveldbonen of wintersuikerbieten).

De grootste uitdaging ligt er op het gebied van verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen. Hierbij is er een duidelijke rol voor de biobased economie. Het vervangen van fossiele brandstoffen door biobrandstoffen is hier een voorbeeld van, maar daar zijn duidelijke voor- en nadelen aan. Het kappen van tropisch oerwoud om er palmolie-plantages aan te leggen is per saldo schadelijk op de milieubalans, maar biobrandstoffen kunnen ook worden gemaakt uit gewassen die al geteeld worden op bestaande landbouwgronden. Ook andere toepassingen van bestaande gewassen kunnen een bijdrage leveren, zoals afbreekbaar plastic uit suiker. Zo kan landbouw, vaak gezien als een van de oorzaken van klimaatverandering, veranderen in een sector die oplossingen aandraagt om de klimaatverandering tegen te gaan.

Omdat er veel veranderingen op de agrarische sector afkomen in relatie tot klimaatverandering heeft het hoofdbestuur van de NAV besloten om een werkgroep in te stellen, die zich met deze problematiek gaat bezighouden. Indien hier NAV-ers in geïnteresseerd zijn dan kunnen zij zich aanmelden via info@nav.nl.

NAV, 6 november 2015