NAV roept Ministerie op tot inwerking stellen verbindend verklaring
De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) kan zich in veel punten van het op Prinsjesdag aangekondigde beleid van het Ministerie van Economische Zaken (EZ) vinden, maar wil toch enkele kanttekeningen plaatsen voor een verdere invulling van het beleid.
De NAV is verheugd dat EZ de landbouw erkent als innovatieve en internationaal toonaangevende sector en de wens uitspreekt dat zo te houden, maar vindt dat het ministerie met name op het gebied van kennisontwikkeling de daad bij het woord moet voegen. Op diverse plaatsen in de nota wordt gepleit voor meer kennisontwikkeling en innovatie door de sector zelf. Hiertoe is de Brancheorganisatie Akkerbouw opgericht die inmiddels een verbindend verklaring heeft ontvangen voor collectief onderzoek. Echter, tot op heden is het niet mogelijk gebleken om de heffingen ook daadwerkelijk op te leggen om het onderzoek te financieren. De NAV roept het ministerie dan ook op om met spoed dit innen van heffingen te faciliteren. Alleen zo kan de sector haar verantwoordelijkheid nemen om haar eigen onderzoek te doen om te komen tot innovaties.
De landbouw heeft al veel gedaan aan duurzaamheid. EZ wil de transitie naar duurzamere gewasbescherming (helpen) versnellen. De NAV kan zich daar in vinden, maar wijst er wel op dat voor een verantwoord resistentiemanagement en een goede productie wel een voldoende breed middelenpakket beschikbaar moet blijven.
Landbouw kan een belangrijke bijdrage leveren aan circulaire economie en voorkomen van uitputting van de aarde. Ook hier is de NAV het mee eens, waarbij we pleiten voor aanpassen van de bemestingsnormen om uitputting van de grond te voorkomen door de huidige hoge opbrengsten.
Het kabinet zal met een wetsvoorstel komen om de problemen met mededinging bij afspraken over duurzaamheid te voorkomen. De NAV juicht dit toe en pleit daarbij ook voor de mogelijkheid om initiatieven vooraf te laten toetsen door de ACM.
De Voedselagenda zal in werking treden. Het kabinet pleit voor meer aandacht bij de jeugd voor het eten van groenten en fruit en voor kortere lijnen tussen producent en consument. Dit is geheel in lijn met het beleid van de NAV. We zijn hier al volop mee bezig.
Het kabinet wil de klimaat-neutrale landbouw stimuleren. De NAV is hier in 2015 mee gestart door een werkgroep Klimaat op te richten en heeft er in 2016 haar jaarcongres aan gewijd.