Ook bij mooi weer paraplu meenemen
De graszaadfirma meldt dat de prijzen de komende tijd naar verwachting fors zullen stijgen. Dat zal ook wel moeten, want anders blijft er door het aantrekkelijker graansaldo geen graszaadareaal meer over. Dit bericht is het zoveelste in de rij ‘goed nieuws voor de akkerbouw’. Het moreel in de akkerbouw knapt er lekker van op en dat was hard nodig.
Een belangrijke vraag is nu of er een periode aangebroken is waarin de vraag naar voedsel sneller stijgt dan het aanbod, of dat de opleving van de akkerbouwprijzen maar tijdelijk is. Het OECD(Organisation for Economic Co-operation and Development)-rapport van begin 2006 over de gevolgen van de toepassing van biomassa voor energieproductie op de wereldmarktprijzen is ontnuchterend. Bij een graanprijs van tien eurocent is ethanol uit graan pas concurrerend bij een olieprijs van 90 dollar. 10 Eurocent is ver onder de kostprijs, die natuurlijk ook nog stijgt bij een hogere olieprijs. De OECD concludeert dat zelfs bij het realiseren van alle overheidsvoornemens op het gebied van biomassa voor energie het effect op de wereldmarktprijzen gering is. Dat komt omdat er nu nog een enorm potentieel is wat bij hogere prijzen in productie genomen kan worden. De OECD noemt in het bijzonder Brazilië en de Oekraïne.
Hogere prijzen
Volgens de NAV worden de hogere prijzen van nu vooral veroorzaakt door droogte in belangrijke productiegebieden en is dus de opleving van de akkerbouwprijzen waarschijnlijk maar tijdelijk. We hopen natuurlijk allemaal op structureel beter weer, maar om nou de paraplu thuis te laten of zelfs weg te doen…. Daarvoor is het weer te wispelturig. Dat geldt ook voor de markten van landbouwproducten in de wereld. De lucht klaart op maar we kennen de grillen van de wereldmarkt maar al te goed. En, door de ervaring wijs geworden, weten we dat de bijvoorbeeld de wereldgraanmarkt enorme pieken en dalen laat zien. In tegenstelling tot LTO, is de NAV dan ook niet bereid tot het overboord kieperen van de EU-marktbescherming (importheffing, interventie en aanbodbeheersing). De NAV wil de graanprijsbij bij goed en bij slecht weer in de benen houden. Ondanks zonnig graanprijsweer, houden we de paraplu bij de hand. De NAV vindt het onverantwoord om de paraplu weg te doen!
Prijs uit de markt
De NAV is geschrokken van de visie op het landbouwbeleid zoals onlangs gepresenteerd door de LTO. Liberalisering van de markt is voor LTO geen probleem en dat is met oog op een op de loer liggend overaanbod volgens de NAV onverantwoord. LTO wil de inkomenstoeslagenpot in een nieuw jasje steken. En noemt dat ‘versterking van de marktpositie’. Kennelijk is de wens om meer naar de wereldmarkt te exporteren leidend. Maar het inkomenstoeslagenstelsel deugt in de kern niet, vindt de NAV. Het is camouflage voor een kunstmatig lage Europese prijs waarmee we kwetsbare collega’s elders op de wereld kapot concurreren.
De NAV stond en staat voor bescherming van basis-landbouwproducten tegen de grillen van de wereldmarkt, vóór voedselsoevereiniteit en kostendekkende opbrengstprijzen voor food, feed en fuel zodat toeslagen overbodig zijn.
De NAV blijft staan voor kostendekkende prijzen uit de markt. Inkomenstoeslagen, momenteel onmisbaar voor het boereninkomen, is geen instrument waar we mee verder willen. We willen een eerlijke prijs voor onze producten en we willen af van het imago van de landbouw aan de subsidietrog.
NAV, 18 juli 2007