Minister Verburg wil geen onderzoek instellen naar het vergelijken van de toepassing van de sleepvoetmethode voor mesttoediening in grasland en in granen.
De NAV had om zo’n onderzoek gevraagd om voor eens en altijd duidelijk te krijgen of het terecht is dat akkerbouwers en veehouders ongelijk worden behandeld in de mestwet. De minister schrijft dat de sleepvoetmethode bij wijze van uitzondering in grasland is toegestaan in verband met schade die andere methoden aan de graszode kunnen toebrengen. Volgens haar geeft de sleepvoetmethode slechts 60% ammoniakreductie en reduceert de zodenbemester de ammoniakvervluchtiging met 80%. Uitgangspunt voor het beleid is dat de beste methode wordt toegepast. Dat beschouwt ze als goede landbouwpraktijk. ‘Het is mij bekend dat de toepassing van andere methoden dan de sleepvoetmethode in wintertarwe op klei in het voorjaar soms problemen kan geven’, schrijft minister Verburg. De minister zegt toe dat er eind 2009 een rapportage komt met de resultaten van technische oplossingen voor toepassing van mest in tarwe.
Inmiddels heeft de minister aangegeven te streven naar het afschaffen van het bemesten met sleepvoet voor grasland op zand. De NAV bezint zich op verdere stappen om met goede argumenten de ongelijkheid op te heffen.

NAV, 4 mei 2009