LTO, VTA en NAV hebben de afgelopen weken gewerkt aan de oprichting van Stichting Poolfonds Aardappelen. Hiermee wilden de organisaties proberen de dagmarkt van aardappelen transparanter te maken en weerstand te bieden aan negatieve prijsbeïnvloeding.
Hierbij ging het om de nog volledig vrije en de nog ongeprijsde meeleveraardappelen. Om voldoende draagvlak te hebben, zouden 75% van deze aardappelen in dit fonds mee moeten doen. De lat is zo hoog gelegd om voldoende invloed op de markt te kunnen hebben en de deelnemers niet de indruk te geven dat maar een klein deel van de telers de problemen moet oplossen voor vele ‘mee-lifters’.
Helaas is het niet gelukt het SPA-initiatief nog dit jaar van de grond te krijgen. Toch heeft een fors deel van de telers met nog vrije aardappelen zich aangemeld. ‘We waren er dicht bij, maar het totale draagvlak was te klein om verantwoord van start te gaan’, zegt mede-initiatiefnemer NAV-er Keimpe van der Heide.
De SPA-initiatiefnemers spreken van een gemiste kans voor de akkerbouw. De NAV heeft het SPA-plan nooit beschouwd als het reddingsplan voor de aardappelsector. Om de aardappelprijs structureel boven de kostprijs te krijgen, moet er meer gebeuren. ‘Maar met het SPA-plan hadden we wel een begin kunnen maken met de broodnodige krachtenbundeling in de sector. We geven nu de rest van de keten weer het sein dat de telers niet bereid zijn tot samenwerking, met alle gevolgen van dien’, stelt een teleurgestelde NAV-bestuurder Keimpe van der Heide vast. ‘Een positief gevolg van dit initiatief is wel dat de drie telersorganisaties met elkaar blijven doorwerken aan de krachtenbundeling van telers. Omdat we er met elkaar van overtuigd zijn, dat dit een eerste vereiste is om tot een rendabele aardappelteelt te komen.’

NAV, 2 april 2009