‘Met elkaar, met verenigde krachten werken’

Samenwerken hoe doe je dat, wat kost het en wat levert het op? En: waarom zou je eigenlijk met anderen samenwerken? In je eentje, dan heb je toch veel minder gedoe en gezeur? Deze en andere vragen komen aan bod in dit themakatern van Genoeg is Beter.

Samenwerken lijkt zo eenvoudig, iedereen kent het woord en kent de mogelijkheden zonder de exacte inhoud te weten. Van Dale zegt over samenwerken: ‘Met elkaar, met verenigde krachten werken’.
Wat nou samenwerken, het gaat toch om eigen belang?, denkt u wellicht. Dat verlichte gedoe over samenwerken, iedereen wil toch graag eigen baas zijn. Door samenwerken lever je een deel in van je zelfstandig handelen, het vertraagt de besluitvorming, het geeft een hoop gedoe, enz. enz. Tja, eigen belang speelt altijd een rol bij samenwerken. Dat is een prima uitgangspunt. Elkaar aanvullen, complementaire belangen kunnen interessant zijn voor beide partijen. Had de KLM in Amerika zelfstandig net zo’n netwerk kunnen opbouwen als nu samen met Northwest Airlines? Met samenwerkingspartners kun je vaak net wat meer bereiken. Ook in de akkerbouw. Op de volgende pagina’s vertellen collega’s erover. Over samenwerken en de plussen en minnen.

Belangen
Bewust zijn dat eigen belang altijd meespeelt is belangrijk. Ken je de werkelijke belangen van jezelf en je partners? Kun je het met elkaar openlijk bespreken? Wat zijn, als je het positief bekijkt, de belangen van jezelf en van de ander? En wat zijn, als je het negatief bekijkt, de belangen van jezelf en van de ander? De bespreekbaarheid van deze onderwerpen is een mooie indicatie van de fase waarin het vertrouwen zich bevindt.

Zelfstandigheid inleveren
Samenwerken is balanceren tussen de voor- en de nadelen. Wanneer je als individu iets niet alleen kunt, kun je het werk verlichten, goedkoper werken, innovatiever of slagvaardiger worden door samenwerken met anderen. Aan de andere kant bouw je ook afhankelijkheid op met die samenwerkingspartner(s). Dit kan je beperken in je mate van zelfstandig handelen en het gevoel geven op sommige punten dus weer in te leveren aan slagvaardigheid. Samen zoeken naar de optimale balans maakt onderdeel uit van het proces om te komen tot daadwerkelijk samenwerken.
In de tabel vind je de voor- en nadelen naast elkaar

Voor- en nadelen van samenwerken

Aspect
Voordelen
Nadelen
Leren
Van elkaar leren Eigen kennis delen met kans op verlies ervan
Verantwoordelijkheid
Meerdere mensen en/of partijen dragen de verantwoordelijkheid Afschuiven van verantwoordelijkheden, verschuilen achter de ander
Synergie
Aanvullen van elkaars capaciteit(en) Wederzijdse afhankelijkheid en mogelijk verlies van snelheid
Conflicten
Bron van ideeën voor verbetering Tijdsverlies of compromis sluiten om de lieve vrede te bewaren
Beweging
Door combinaties ontstaat nieuwe dynamiek en beweging en er ontstaan wegen om de zwakkere schakels heen Er ontstaan nieuwe zwakke schakels die het tempo bepalen
Hoeveelheid werk
Je kunt het werk verdelen en dubbel werk vermijden Er is wel extra communicatie nodig
Saamhorigheid
Groepsgevoel met bijbehorende energie Afname van mate van zelfstandig handelen

NAV, 19 december 2007