Boer Jan Hospers (55) uit Gieterveen heeft ruim 30 jaar samengewerkt met buren. Sinds zijn trouwen in 1976 is de samenwerking begonnen met de achterbuurman. In 1987 kwam daar een andere buurman bij. De eerste is inmiddels gestopt wegens 65-jarige leeftijd van zijn echtgenote, de ander stopt er dit jaar mee. Dit is dus het laatste jaar van de samenwerking. Hospers boert zelf nog verder op de pachtgronden.

De samenwerking bestond uit de inbreng van de gronden en de arbeid, om daar één bedrijf van te maken. Het is begonnen met een akkerbouwbedrijf, in 1992 zijn er nog 2 kuikenstallen bijgekomen. De opzet was een volledige samenwerking in alles. ‘Dat is van mij’, konden we niet meer zeggen. We hebben er één bedrijf van gemaakt. De gebouwen bleven wel ieder voor zich.

Twee weten meer
Samenwerken heeft meerdere voordelen. Lagere machinekosten, en er zijn veel werkzaamheden op een landbouwbedrijf die gemakkelijker gaan als je ze met twee of meer man kunt doen. Zoals aardappels rooien. Dat kun je niet alleen. Voor het rooien en inschuren heb je al een paar man nodig. Het gezegde ‘Twee weten meer dan één’, is zeker een pluspunt in onze samenwerking geweest. Ook heb je door efficiënter te werken een hoger inkomen. Met vakantie gaan is ook gemakkelijker, het werk gaat door!

De wil
De samenwerking is eigenlijk spontaan ontstaan en is soepel verlopen. Belangrijk is zeker dat je de juiste partner tegenkomt om samen te werken. Een goede samenwerking groeit én overleg, waar nodig, is heel belangrijk. Door de jaren heen had ook ieder zo zijn eigen werk, zo werd grondbewerking meestal door dezelfde gedaan. Een voordeel is zeker dat je vragen samen bespreekt en ook, als er een meningsverschil is, moet je de wil hebben er samen uit te komen en de zaak op te lossen. Bij meningsverschillen was bij ons belangrijk dat we bleven praten met argumenten en dan ‘knopen doorhakten’ en verder gingen. Je kunt niet blijven steken in een verschil want je moet verder. Toen we met z’n drieën werkten was het dan: ‘de meeste stemmen gelden’. Samenwerking levert dan veel voordelen op. Het blijft mensenwerk en dus ook een zaak van ‘geven en nemen’.

Uit handen geven
Probeer zo samen te werken dat het één bedrijf is, en vooral niet te snel denken dat de ander er beter van wordt en jezelf niet. Verder is zeker van belang dat je iets uit handen moet kunnen geven. Verder zijn er weinig nadelen, maar een stukje vrijheid lever je in. Dat is voor boeren, die vaak nogal individualistisch zijn, niet gemakkelijk.

NAV, 19 december 2007