De NAVigator staat nu online!
De NAV heeft een instrument ontwikkeld, de NAVigator, waarmee akkerbouwers een overzicht krijgen van alle maatregelen die zij kunnen nemen ter verduurzaming van hun bedrijf. Per maatregel wordt aangegeven wat het effect is op waterkwaliteit, biodiversiteit, broeikasgasemissie, afhankelijkheid en inzet van gewasbeschermingsmiddelen én productie en saldo voor de boer. Juist die laatste twee worden in de meeste tools buiten beschouwing gelaten.
Zoals we in de januari-editie van dit blad al schreven is het een overzicht van alle bestaande en toegestane maatregelen. De NAV heeft bij de ontwikkeling hulp gehad van Wageningse studenten en de onderbouwing van de scores is door een wetenschappelijk medewerker van de WUR beoordeeld.
Hoe werkt het?
Er zijn verschillende soorten maatregelen en verschillende doelen. U kunt makkelijk kiezen voor alleen een bepaald soort maatregelen, bijv. bodembeheer, of alleen maatregelen ten gunste van de biodiversiteit, of alleen maatregelen waarbij het saldo en/of de productie niet negatief wordt beïnvloed. Alle combinaties van filters zijn mogelijk. Als u de filters heeft ingevuld ziet u welke maatregelen aan uw combinatie van wensen voldoen.
De afgelopen maanden heeft het bestuur de NAVigator zoals de tool heet, gedemonstreerd op de regioavonden met leden. Daarbij kwamen er veel nuttige opmerkingen waarvan wij de meeste hebben overgenomen. Inhoudelijk was er maar over een paar punten discussie. De lay-out is aangepast met kleuren waardoor de tool nog duidelijker is geworden in onze ogen.
Wat kunt u er mee?
Wat kunt u met de NAVigator en wat kunt u er niet mee? Laten we voorop stellen: dit is een kwalitatieve tool. Er worden geen berekeningen gedaan. We hebben daarvoor gekozen omdat we juist een snel overzicht wilden maken en geen dubbel werk wilden doen met bijvoorbeeld de Cool Farm Tool en het KPI-project. Bij het KPI-project zie je dat oplevering nog wel even duurt juist omdat alle berekeningen moeten kloppen.
Het bestuur ziet de volgende toepassingen:
1. Akkerbouwers op ideeën brengen. Stel, u wilt nog wel iets doen voor waterkwaliteit en biodiversiteit zonder dat het saldo kost. U vult dat in en krijgt 17 opties voorgeschoteld.
2. Duidelijk maken waar een ongewenst negatief effect (afwenteling) optreedt van maatregelen. Hiermee wordt teleurstelling voorkomen. Want stel we doen alles goed voor biodiversiteit, wat is dan het effect op productie en saldo? Of op klimaat?
3. Akkerbouwers kunnen aan afnemers laten zien hoeveel maatregelen ze al treffen. In de laatste kolom kunt u invullen of u een maatregel al heeft ingevoerd en dan komt onderaan het aantal ingevoerde maatregelen te staan.
4. Beleidsmakers kunnen zien hoe hun plannen uitwerken op andere doelen. Zo blijkt bijvoorbeeld een aantal maatregelen uit de ecoregeling ook een negatief effect te hebben op andere doelen dan waaraan gedacht werd bij het opstellen van de maatregel.
En wat kan er niet mee? U kunt niet uitrekenen wat uw footprint is, hoevéél saldo u wint of verliest, hoevéél de productie zal af- of toenemen en in welke mate de biodiversiteit, waterkwaliteit en andere doelen er mee gediend zijn. Als u dat exact wilt berekenen moet u terugvallen op de aparte tools als de Cool Farm Tool, de Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw of over een aantal jaren het KPI-project. Maar geen van deze neemt ook én saldo én productie mee. Daarmee onderscheidt de NAVigator zich als écht integrale tool!
Waar te vinden?
De NAVigator is vanaf 4 april te vinden op www.nav.nl. In het menu links ziet u de verwijzing. De tool is een Excel bestand wat u kunt downloaden of online kunt invullen. Er is ook een instructiefilmpje beschikbaar over hoe het invullen werkt. De link naar het filmpje staat in de NAVigator.
Mocht u problemen ondervinden met het openen of gebruiken van de tool dan kunt u mailen naar info@nav.nl.
De NAV wil deze tool regelmatig updaten. Er staat een datum van de laatste update in de tool. Wilt u over een tijdje de tool nogmaals gebruiken, check dan even of u nog de laatste versie hebt op de NAV-website.
De NAV houdt zich nadrukkelijk aanbevolen voor alle suggesties voor verbeteringen en aanvullingen. Ook deze kunt u mailen naar info@nav.nl. We horen graag wat de bevindingen zijn!