De Milieumeetlat geeft een overzicht van de milieubelasting van alle in Nederland toegelaten bestrijdingsmiddelen en maakt het mogelijk om middelen onderling te vergelijken. Zo kunt u kiezen voor de minst schadelijke bestrijdingsmaatregel.

Sinds 1 maart 2005 is niet alleen de website van de meetlat in een nieuw jasje gestoken. Ook de inhoud van de milieumeetlat voor de open teelten is aangevuld met twee nieuwe elementen, namelijk: risico’s voor nuttige organismen (bestrijders en bestuivers) en risico’s voor de gezondheid van de toepasser.

De milieumeetlat voor de open teelten geeft per toegelaten bestrijdingsmiddel (1 kg/ha of 1 l/ha product) de volgende gegevens:
– gehalte werkzame stof
– milieubelastingspunten voor waterleven (oppervlaktewater)
– milieubelastingspunten voor bodemleven
– milieubelastingspunten voor uitspoeling naar het grondwater
– risico voor nuttige organismen (bestrijders en bestuivers)
– risico’s voor de gezondheid van de toepasser
Op de website www.milieumeetlat.nl kunt u de milieumeetlat en bijbehorende toelichting raadplegen. Verder wordt een overzicht gegeven van de producten & abonnementen met de meetlat.

Actualisatie
De milieumeetlat wordt vier keer per jaar vernieuwd. Het kan daarom gebeuren dat de meetlat niet up-to-date is wat betreft de toelating van bestrijdingsmiddelen.

Andere ontwikkelingen
Momenteel wordt door Alterra en RIVM een Nationale Milieu-Indicator ontwikkeld. Deze beleidsindicator is bedoeld voor evaluatie van het huidige gewasbeschemringsbeleid, dat als doel heeft om 95% reductie van de milieubelasting te halen in 2010. Hoewel de Nationale Milieu-Indicator net als de milieumeetlat ook de risico’s voor waterleven, bodemleven en grondwater geeft, is het instrument niet geschikt voor toepassing op bedrijfsniveau. De milieumeetlat is juist wel een bedrijfsindicator. CLM, Alterra en RIVM hebben regelmatig overleg over de afstemming tussen de instrumenten. Het is uiteraard niet de bedoeling dat beide indicatoren verschillende trends aangeven.

NAV, 23 maart 2005