Wet ondergrondse leidingen aanpassen
De Nederlandse Akkerbouw Vakbond is geschrokken van de extra administratieve rompslomp die agrariërs sinds de invoering van de WION (Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten) per 1 oktober 2008 verplicht zijn uit te voeren. ‘We doen een dringende oproep aan u de betreffende wetgeving op dit punt terug te draaien,’ verzoekt de NAV aan de Tweede Kamer.
In de WION moeten akkerbouwers zich sinds kort verplicht laten registreren bij het kadaster als grondroerder. Per gebied van 25 ha moet hij aanmeldingsplicht doen. Op zich is dit eenmalig, maar bij gebruik van veel huurpercelen kunnen de kosten (€ 24 per keer ) snel oplopen. Daarnaast is hij verplicht met de netbeheerder te controleren waar de leidingen liggen en of ze diep genoeg liggen. De NAV verzet zich tegen deze wetgeving die onnodige administratieve rompslomp geeft. Bovendien vinden we het onjuist dat akkerbouwers medeverantwoordelijk worden gemaakt voor calamiteiten bij het uitvoeren van hun dagelijkse werkzaamheden indien netbeheerders de leidingen niet op voldoende diepte hebben gebracht. Onder dagelijkse werkzaamheden verstaat het kadaster een werkdiepte niet dieper dan 50 cm.
Als NAV vinden wij dit een onnodige administratieve rompslomp en omkering van verantwoordelijkheid, die eigenlijk bij de netbeheerder hoort te liggen. De netbeheerder hoort verantwoordelijk te zijn voor het op hoogte brengen van de grondeigenaren van de aanwezigheid van leidingen en er voor te zorgen dat deze eigenaren ongestoord hun dagelijkse werkzaamheden kunnen uitvoeren zonder het risico op netbreuk. Alleen bij graafwerkzaamheden dieper dan 50 cm (of grondverbeteringswerkzaamheden in het kader van verkaveling) kunnen wij instemmen met meldingsplicht en contact zoeken met de netbeheerder om netbreuk te voorkomen. Dit gebeurde in het verleden ook al met de meldingsplicht bij het Klic .
In de praktijk zal de huidige wetgeving voor akkerbouwers leiden tot administratieve rompslomp en extra kosten. De teler zal er van uit gaan dat leidingen op minstens 50 cm diepte liggen en zal overgaan tot de orde van de dag. De teler is immers onmogelijk in staat zijn om de diepte ven het hele netwerk zelf te controleren. De netbeheerder is niet alleen daartoe uitstekend in staat maar dient ook verantwoordelijk te zijn voor het op voldoende diepte aanbrengen van leidingen en er op toe te zien dat deze ook op voldoende diepte liggen.
De NAV meent dat akkerbouwers niet verantwoordelijk zijn en niet verantwoordelijk gesteld mogen en kunnen worden voor netbreuk bij het uitvoeren van werkzaamheden in de bovenste 50 cm van de grond. ‘Wij verzoeken u er bij de regering op aan te dringen om de onnodige administratieve rompslomp, de extra kosten en de verantwoordelijkheid en de aansprakelijkheid van de teler uit de wetgeving te schrappen en deze terug te brengen op het niveau van voor 1 oktober 2008’, schrijft de NAV aan de Tweede Kamer.
NAV, 19 januari 2009